A korábbi szeptemberekkel összevetve az idei érték (53,8) meghaladja a hosszú távú szeptemberi átlagot (52,8), de nem éri el az elmúlt három év átlagát (57,1). A beszámoló szerint a felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent az előző, augusztusi értékekhez képest. A változások mértéke két esetben haladta meg a 4 százalékpontos romlást.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd két hónap csökkenés jött, ami az előző hónapban véget ért.

A termelési mennyiség, valamint az új rendelések indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt. Utóbbi esetében mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kilencszer mértünk magasabb szeptemberi értékeket a korábbi években.

A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem némileg lassult. Az index értéke tizenegy hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek első alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben. Az idei szeptemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a hetedik legnagyobb szeptemberi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszaktól eltérően szeptemberben növekedésre utal, második alkalommal két hónap után. Az index értéke magasabb lett augusztushoz képest, és ezzel a második legmagasabb szeptemberi 1995 óta.


MLBKT