•    A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent februárhoz képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak eddig.

A Beszerzési Menedzser Index márciusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 57,0. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 elején is. Az ütem némileg ismét lassult, de az index továbbra is bővülést jelez. A 2018 március havi index kisebb a 2018 februári (57,2) értéknél, és a negyedik legmagasabb márciusi érték (1998, 2000 és 2007 után). Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a márciusoké 52,3). Az elmúlt három évben a márciusi átlag magasabb volt (54,8), így az idei érték összességében átlag feletti márciusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincegyedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nyolcszor volt magasabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig hatszor mértünk magasabb márciusi értékeket a korábbi években.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem gyorsult. Az index értéke hat hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek tizenötödik hónapja bővülnek, most változatlan ütemben. Az idei márciusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a negyedik legnagyobb februári. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan márciusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke magasabb lett februárhoz képest, és ezzel a legmagasabb márciusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár huszonhetedik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonharmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legnagyobb márciusi.

•    A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a kilencedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminchárom hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének lassabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminckét hónapja tart.

•    Ebben a hónapban címke, csomagolóanyag, dugó, feldolgozott acél, lemez, műanyag flakon, papír, üveg és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alumíniumból, boros üvegből (0,75 és 1 literes), cellulózból készült papírból, hidraulikus munkahengerből, műanyag granulátumból, nyersanyagból, olajból és poliamidból. Jelentősebb árcsökkenésről élőállat esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT