Az új Takata-gyárról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Mercedes-Benzé óta ez a legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon. A helyszínválasztás azt üzeni, hogy Miskolcnak és a régiónak van jövője – mondta. A jövő héten hivatalos látogatásra Japánba utazó miniszterelnök megjegyezte azt is, hogy a Miskolci Egyetem fejlesztésének tervei egybeesnek az iparfejlesztési elképzelésekkel.

 

A kormányfő sajtónyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,7 százalékkal emelkedett az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

 

Értékelése szerint Magyarország visszakapaszkodott az "első ligába", Közép-Európa jól teljesítő gazdaságai közé, sőt a megrendeléseket nézve arra számít, hogy az idei utolsó negyedévben a harmadik negyedévit is meghaladó mértékben bővül majd a magyar gazdaság. Tehát nem "fellángolásról" van szó – folytatta –, hanem arról, hogy az idén "megkapjuk a visszajelzést arról", hogy az elmúlt évek magyarországi történései ráállították az országot egy új növekedési pályára.

 

A harmadik negyedévi növekedésben kiemelkedő szerepet játszott az autóipar, de jelentős mértékben járult hozzá a mezőgazdaság és a híradástechnikai eszközök gyártása is – mutatott rá a miniszterelnök. A járműiparral kapcsolatban külön megjegyezte, hogy minden gazdasági előrejelzés szerint a gépjárműgyártás világméretekben növekedni fog a jövőben.

 

Ezért jó stratégiai döntés volt, hogy Magyarország nagy hangsúlyt helyezett gazdaságszerkezetében a járműiparra, így ugyanis hosszú évekre garantált a gazdaság bővülése – szögezte le Orbán Viktor.

 

Kiemelte azt is, hogy a növekedési számokat le kell fordítani az emberek mindennapjait segítő intézkedésekre, majd példaként említette a rezsicsökkentést, a kiskeresetűek adókedvezményét és a gyed extrát. Hozzátette, a gazdaság bővülése akkor ér valamit, ha munkahelyek is származnak belőle, márpedig a magyar növekedés munkahelyteremtő típusú.

 

Stefan Stocker a tájékoztatón ismertette: komplett légzsákokat fognak gyártani az új üzemben. Kiemelte, hogy a magasan képzett munkaerő miatt választották Magyarországot, a miskolci helyszínt pedig azzal magyarázta, hogy a város egyetemével hosszú távú együttműködést akarnak kialakítani.

 

A cégvezető utalt arra, hogy a Takata hosszú évek óta foglakozik autók és más járművek biztonsági eszközeivel. Hozzátette, bár a járművek biztonsági berendezései, felszereltsége évek óta jelentősen javul, Európa útjain ennek ellenére évente mintegy 30 ezren veszítik életüket, ezért fontos a biztonsági berendezések folyamatos fejlesztése.

 

Stefan Stocker aláhúzta: sok érv szólt amellett, hogy Magyarországon fektessenek be, a beruházás kapcsán magasan  képzett munkaerőre számítanak. A Takata elnöke kiemelte azt is, hogy a Miskolci Egyetemmel hosszabb távon gyümölcsöző együttműködésre törekszenek, és a beruházással a Takata Miskolc fejlődését is elő kívánja segíteni.

 

A parlamenti bejelentésen részt vett mások mellett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Kriza Ákos, Miskolc Fidesz-KDNP-s polgármestere, Demeter Ervin Borsod megyei kormánymegbízott és a térség több országgyűlési képviselője is.

 

A Takata világméretben működő, elsősorban autóipari beszállítással foglalkozó multinacionális cég, globális székhelye Tokióban található. Saját tőkéje 41,86 milliárd jen, a 2013. március 31-én zárult pénzügyi évében a konszolidáltan számított értékesítései világméretekben 415,52 milliárd jenre rúgtak. (1 japán jen 2,211 forint, 1 amerikai dollár 100 jen.)

 

A cég 20 országban üzemeltet különböző gyártórészlegeket, Magyarországon eddig nem volt jelen. A világon összesen 55 gyára van, ahol alkalmazottainak száma meghaladja a 36 ezer főt. A Takata elsősorban autóipari beszállítással foglalkozik, honlapja szerint főként autókhoz és motorokhoz gyárt légzsákokat, autókba szánt gyermeküléseket és repülőgépek biztonsági öveit.

Európai központja Németországban, Frankfurt mellett van. A cég ügyfelei között található az Audi, a BMW és a Daimler is.

 


Forrás: MTI