•    A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú júniusi átlagot (52,5), és meghaladja az elmúlt három év átlagát (54,1).
•    A felmérésben vizsgált részindexek majd mindegyike csökkent májushoz képest, a változások mértéke öt esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal két hónap szűkülés után. Korábban 2018 május-júniusában volt 50,0 pont alatt az index, amit nyolc hónapos bővülő trend követett.

A Beszerzési Menedzser Index júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 54,4. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 első felében is. Az ütem azonban gyengült, és a decemberi-januári érték között helyezkedik el. A 2019 június havi index kisebb a májusi (57,9) értéknél, és a hetedik legmagasabb júniusi érték. Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júniusoké 52,5). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ennél magasabb volt (54,1), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (58,0), az idei érték összességében így átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenhatodik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hatszor volt magasabb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe komolyabban gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig tíz alkalommal mértünk magasabb júniusi értékeket a korábbi években.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek tizedik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, most gyengébb ütemben. Az idei júniusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a tizedik legnagyobb júniusi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt két hónaptól eltérően júniusban már növekedésre utal, első alkalommal. Az index értéke magasabb lett májushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető. Egyúttal a tizenegyedik legmagasabb júniusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legmagasabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvenkettedik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincnyolcadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizedik legkisebb júniusi.

•    A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei így is átlag felettinek mondható, és a második legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennyolc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyengébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy és fél év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

•    Ebben a hónapban alacsony kaliberű természetesbél, csirkecomb, csirkemell, elektronikai komponensek, élőállat, fahéj, fogak, fűrészlapok, gyümölcsök, palack, papír, paprika, réz, tej és textil kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt kaucsukból, nyerstejből, palackból, szilikonból, tejszínből és zselatinból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, acéllemezek és bors esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT