•    A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú márciusi átlagot (52,6), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,2).
•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent februárhoz képest, de a változások mértéke két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd rövid csökkenés jött, ami 2018 júliusban ért véget.

A Beszerzési Menedzser Index márciusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 52,4. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 elején is. Az ütem némileg gyengült, de nem marad el sokkal a tavaly tavaszi értékektől. A 2019 március havi index kisebb a februári (55,5) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb márciusi érték. Március összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a márciusoké szintén). Az elmúlt három évben a márciusi átlag magasabb volt (55,2), köszönhetően leginkább az elmúlt két év értékeinek, de az idei érték összességében így is átlagos márciusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenharmadik alkalommal. A mostani érték átlagos, 1995 óta tizenkétszer volt magasabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe erősebben gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig nyolc alkalommal mértünk alacsonyabb márciusi értékeket a korábbi években.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, de az ütem enyhült. Az index értéke az elmúlt egy évben szinte végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek hetedik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de gyengébb ütemben. Az idei márciusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a tizedik legnagyobb márciusi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan márciusban is növekedésre utal, nyolcadik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke alacsonyabb lett februárhoz képest, de ezzel is a tizedik legmagasabb márciusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizennegyedik legmagasabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harminckilencedik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincötödik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenkettedik legnagyobb márciusi.

•    A késztermékkészletek szintje márciusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei így is átlag felettinek mondható, és a tizenkettedik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett februárhoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenöt hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

•    Ebben a hónapban bors, csirkecomb, csirkemell, festék, fokhagyma, gyümölcsök, hagyma, karaj, ötvözött acél, paprika, réztermékek, szója és tömítő anyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt adalékanyagokból, Böhler elektródából, burgonyakeményítőből, fali lámpából, kondenzátorokból, öntvényekből, passzív elektronikai alkatrészekből és vintage lámpából. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT