A kibocsátás iránti teljes kereslet elérte az 1,3 milliárd eurót, ami jó érzékelteti, milyen stabil hírnévre tett szert a CTP a vállalati zöld kötvények befektetői körében az alatt a 15 hónap alatt, amióta finanszírozási céllal belépett a tőkepiacra.

A januári négyéves csomag éves kuponját 0,875%-ban rögzítették, szemben a 2021. szeptemberi ötéves zöld kötvény 0,625%-os kuponjával, amely az erősödő inflációs várakozások miatt növekvő piaci kamatokat tükrözi. A vállalat átlagos adósságköltsége 1,19%-ról 1,12%-ra mérséklődött 2021. szeptembere óta. A CTP adósságainak futamideje 6,2 évről 5,9 évre csökkent.

2021-ben a CTP vont be a legnagyobb mértékben ESG-tanúsított kölcsöntőkét az európai ingatlanszektorban. Összesen 2,5 milliárd eurót helyezett ki öt különböző csomagban az év során, köztük minden idők legalacsonyabb, 0,5%-os éves kuponjával a kelet-közép-európai piacokra összpontosító ingatlanvállalatok között.

„A CTP úgy döntött, hogy 2022 elején visszatér a tőkepiacokra, hogy versenyképes költségszinten tudja biztosítani gyors ütemben bővülő ipari és logisztikai fejlesztési projektjeinek finanszírozását, és ezt az év hátralévő részében is fenn tudja tartani. A magasabb kamatlábak és az erősödő inflációs várakozások kötvénypiaci beágyazódásával úgy érezzük, most jött el az ideje nyolcadik kötvényünk kibocsátásának. Nagyon elégedettek vagyunk a befektetői kereslettel és az elért árral, amit az eurokötvény piacok eddigi történetének egyik legforgalmasabb időszakában értünk el. Nagyobb keresletet tapasztaltunk, mint korábban. Az összes befektető mintegy 90%-a kifejezetten zöld befektetéseket keres. Ez is mutatja, miért tehetett szert ilyen vonzerőre a CTP, mint az európai ipari és logisztikai célú ingatlanszektor egyetlen, 100%-ban BREEAM tanúsított portfólióval rendelkező kötvénykibocsátója” - mondta Richard Wilkinson, a CTP csoport pénzügyi igazgatója.

Az új kibocsátásra széles körű intézményi disztribúció volt jellemző. A kötvényt elsősorban vagyonkezelők vásárolták meg (a kibocsátott 700 millió eurós érték 66%-át). A legnagyobb vásárlói csoport a Benelux államokhoz kötődik (28%), akiket az Egyesült Királyság/Írország (24%), a DACH-régió (19%) és Franciaország (16%) követ.

A bevétel egy részét a CTP a 2025 októberében esedékes 650 millió eurós (500 millió euró kintlévőségű) 2,125%-os kötvények egyidejű, 168 millió euró értékű, korlátozott összegű vételi ajánlatának finanszírozására fordítja. A fennmaradó összegből a CTP teljes egészében a 2022-es fejlesztési projektek várható finanszírozási igényét szolgálja ki. A tervek szerint ezzel a vállalat 10 millió négyzetméter bruttó kiadható alapterületre növeli portfóliója nagyságát 2022 végére – a 2021. márciusi IPO idején kitűzött céldátumhoz képes egy évvel korábban. Ingatlanfejlesztéseit a CTP minden esetben legalább a BREEAM „Very Good” fenntarthatósági szabvány követelményei szerint hajtja végre – összhangban fenntarthatósági törekvéseivel. A tőke egy részéből a futamidő lejárta előtt kifizetik a Deutsche Industrie REIT (‘DIR’) 350 millió euró értékű drágább, átlagosan 2,4% kamatszintű adósságát. A CTP már megkezdte a DIR felvásárlását, és vállalta, hogy finanszírozni fogja az ingatlankezelő németországi ipari és logisztikai ingatlanportfóliójának modern fenntarthatósági normákhoz igazodó átalakítását.

Jan Evert Post, a CTP finanszírozásért és befektetői kapcsolatokért felelső vezetője így nyilatkozott: „A CTP erős finanszírozási pozícióból indítja a 2022-es évet. Megfelelő forrásokkal rendelkezünk az idénre ütemezett fejlesztési projektek rendkívül versenyképes költségszintű finanszírozásához. Mindez a CTP zöld kötvényei iránti erős intézményi keresletnek köszönhető, amely az emelkedő kamatok ellenére sem csökkent. Minden esélyünk megvan arra is, hogy a tőke segítségével átalakítsuk és jelentősen csökkentsük a Deutsche Industrie REIT adósságköltségét, miközben portfólióját a CTP Germany szervezetébe integráljuk. A kelet-közép-európai piacokon és azokon kívül is dinamikus növekedési modell megvalósítására készülünk.”

 

CTP