Három szervezet, a Közbeszerzési Hatóság, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) képviselői azért indítottak útjára egy országos rendezvénysorozatot, hogy a legfrissebb információkat, tapasztalatokat megosszák az ajánlatkérőkkel és a kivitelezőkkel, a közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberekkel. A közbeszerzésben megvalósuló építőipari beruházásoknál a kötöttebb szabályozás miatt kiemelten fontos a projektek megfelelő előkészítése, naprakész nyomon követése, amiben egyre inkább megkerülhetetlenné válik a digitalizáció szerepe.

A rendezvénysorozat célja, hogy az érintettek a jelenlegi, változékony nemzetközi és hazai gazdasági-, illetve piaci viszonyokat az építési célú közbeszerzések terén minél hatékonyabban tudják kezelni. A roadshow első állomásán, Debrecenben is elhangzott, hogy a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni az építési közbeszerzések előkészítésére, mert a gazdaság legtöbb ágazatához hasonlóan az építőiparra is erősen hat a nemzetközi és hazai inflációs nyomás, a nyersanyag-, illetve a szakemberhiány.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke véleménye szerint a jövőben az állami létesítmények kiviteli terv mélységű előkészítésére van szükség, mert ez szolgálja a kiszámíthatóságot. A szakszövetség ezért azt javasolja, hogy minden közösségi beruházásnak legyen egy megrendelői projektmenedzsere, aki felel az irányításért, döntésekért, fedezetért, jogszerűségért, ellenőrzésért. AZ ÉVOSZ ezen túlmenően szükségesnek látja az előre nem látott eseményekből, piaci változásokból fakadó kockázatok megosztásának beépítését a közbeszerzési szerződésekbe. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az ajánlatkérők és a nyertesek írásban rögzített módon állapodnának meg az árak jövőbeni változásának közös kezelésében. A megoldásnak köszönhetően nem lenne szükség menet közben időigényes szerződésmódosításokra, újra lefolytatott, olykor hosszadalmas, megismételt eljárásokra.

„A kockázatviselés megosztása akkor valósítható meg hatékonyan a gyakorlatban, ha a szerződő felek pontosan látják, hogy milyen tényezők befolyásolják egy-egy projekt megvalósítását, hol áll éppen az adott beruházás. A tervezési, kivitelezési, épületüzemeltetési folyamatok naprakész nyomon követése ma már elképzelhetetlen a hagyományos módon, a sokat emlegetett „kockás papíron”, a digitális átállással ráadásul pénzt és időt is nyernek a cégek– mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Júliusban 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve az előző havi 8,1 százalékos csökkenés után. A júniusinál 5,8 százalékkal nagyobb volt az ágazat szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, közölte friss jelentésében* a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 0,3 százalékkal nagyobb volt a tavaly július véginél.  Az év első hét hónapjában az építőipari termelés 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

 

PlanRadar