•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent februárhoz képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index márciusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 56,0. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt fél évben megfigyelt pozitív teljesítményt. Az index  értéke némileg csökkenve visszatért a közelmúltban gyakran tapasztalt 56-57 pontos sávhoz. A 2017 március havi index 3,4 százalékponttal alacsonyabb a februári (59,4) értéknél, és az elmúlt egy hatodik év legmagasabb értéke. Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a márciusoké 52,1). Az elmúlt három évben a márciusi átlag ennél magasabb volt (53,5). Az idei érték így átlag feletti márciusi értéknek tekinthető 1995 óta.

 
A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizenkilencedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta öt alkalommal volt magasabb az index értéke márciusban.


Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kétszer mértünk magasabb márciusi értékeket a korábbi években.


A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, de az ütem enyhén gyengült. Az index értéke közelebb került az 50,0 pontos határhoz. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot.


A vásárolt készletek harmadik hónapja bővülnek, bár gyengébb ütemben. Az idei márciusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján így is átlag feletti, és a kilencedik legnagyobb márciusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.


A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan márciusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már kilencedszer. Az index értéke alacsonyabb lett februárhoz képest, és közelebb került az 50,0 ponthoz, de ezzel is a második legmagasabb márciusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb márciusi adat, nem sokkal meghaladva a 2012-es és 2015-ös értékeket. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizenötödik hónapja.


•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legnagyobb márciusi.


•    A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50,0 pont fölött maradt. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a tizedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt.


•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke némileg csökkent februárhoz képest, de jócskán 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonegy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is kicsit csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már húsz hónapja tart.


•    Ebben a hónapban acél, acéllemez, alapanyagok, alumínium, DAP, fémtermékek, horgany, MAP, ötvöző és bányászati anyagok (koksz), papír, PVC feldolgozáshoz lágyítók, réz, savópor, színesfém,  tej, tejpor és textil kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt többféle félkésztermékből, fűrészáruból, kavicsból, lágyítóból, tojásból és vákuumöntéshez használt szilikonból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT