Történeti áttekintés

   MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index szeptemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 52,6. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada augusztushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizennégy hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index. A 2014. szeptember havi index 1,6 százalékponttal magasabb az augusztusi értéknél (51,0). Szeptember összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a szeptembereké 51,8). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag 52,2 pont volt, és az idei érték a második legmagasabb szeptemberi érték 2008 óta.


A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett augusztusi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizenegyedik hónapja. A mostani érték átlag felettinak számít, az elmúlt 18 évben ötször volt nagyobb az index értéke szeptemberben.


Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, és a mostani így a hetedik legalacsonyabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, de alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.
A szeptemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2010, 2011 és 2013 után. Az index értéke hatvanegy hónapból ötvenkilencszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.


A vásárolt készletek növekedni kezdtek, egy hónapos csökkenés után ismét, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei szeptemberi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és a hetedik legnagyobb szeptemberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig hat hónapnál tart.


2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.

 
Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe növekedett augusztusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legmagasabb szeptemberi adat. A beszerzett mennyiség kilencedszer növekedett az idei év folyamán.
•    A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme enyhült válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvenöt hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legalacsonyabb szeptemberi.
•    A késztermékkészletek szintje szeptemberben magasabb lett. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig.
•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett augusztushoz képest, és egy havi szűkülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke szintén növekedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban tizenhatodik hónapja.
•    Ebben a hónapban acél, alumínium, kiszakított császárszalonna és tojás kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt cellulóz, élelmiszeripari alapanyagok, fa csomagolóanyag (hőkezelt fa), fenyő alapanyag, fűrészpor, hidrogén-sziliko-fluorid, kazánlemez, ruhaipari kellékek és speciális lemezek (nyomástartó edény) esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink fűrészpor és réz esetében.