•    A korábbi májusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú májusi átlagot (52,7), és meghaladja az elmúlt három év átlagát (55,7).
•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt áprilishoz képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alatt maradt ebben a hónapban, zsinórban másodszor. Utoljára 2018 május-júniusában volt 50,0 pont alatt az index, amit nyolc hónapos bővülő trend követett.

A Beszerzési Menedzser Index májusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 57,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 első felében is. Az ütem némileg erősödött, és a két évvel ezelőtti tavaszi értékek tartományában van. A 2019 május havi index nagyobb az áprilisi (55,1) értéknél, és a második legmagasabb májusi érték. Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a májusoké 52,7). Az elmúlt három évben a májusi átlag ennél magasabb volt (55,7), köszönhetően a 2017-es és 2018-as év gyorsabb ütemének (rendre: 61,5; 54,6), az idei érték összességében így átlag feletti májusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenötödik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe jobban erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egy alkalommal mértünk magasabb májusi értékeket a korábbi években.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi májusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek kilencedik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, erősebb ütemben. Az idei májusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a legnagyobb májusi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszaktól eltérően májusban is csökkenésre utal, második alkalommal nyolc hónap bővülés után. Az index értéke alacsonyabb lett áprilishoz képest, és ezzel a tizenkettedik legmagasabb májusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legmagasabb májusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvenegyedik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harminchetedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenkettedik legnagyobb májusi.

•    A késztermékkészletek szintje májusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi májusi értékeket nézve az idei így is átlag felettinek mondható, és a második legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban pedig hatot.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett áprilishoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenhét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

•    Ebben a hónapban acél, acéllemez, alapanyag, alkatrész, csirkecomb, csirkemell, csirkenyak, csirkerészek, disznó, élőállat, gyümölcsök, idomacél, palack, síklemez, tojás és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt vasanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, alkatrészek, cink, csövek, kvarchomok, lemezek és szerszámok esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT