•    A korábbi januárokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú januári átlagot (52,8), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,2).

•    A felmérésben vizsgált részindexek többségükben növekedtek decemberhez képest, ennek mértéke öt esetben érte el az 5 százalékpontot.

•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozott.

A Beszerzési Menedzser Index januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 54,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest negyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. Ennek összetétele továbbra is kettős: a termelési és rendelési alindexek értékei továbbra is bővülést jeleznek. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei újból 50,0 pont fölé kerülve bővülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke azonban még mindig rendkívül alacsonyan maradt, közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében. A 2021 január havi index nagyobb a decemberi (51,6) értéknél, és a hetedik legmagasabb januári érték. Január összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a januároké 52,8). Az elmúlt három évben a januári átlag ennél magasabb volt (55,2), köszönhetően a 2018-as év gyorsabb ütemének (59,9). Az idei érték így átlag feletti januári értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi hetedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenegyszer volt magasabb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer mértünk magasabb decemberi értéket.

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem mérséklődött. Az index értéke 2020-ban majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után első alkalommal bővül, erősebb ütemben. Az idei januári indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb januári.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően januárban növekedésre utal, első alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett decemberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a harmadik legnagyobb januárinak.

•    A beszerzési mennyiség indexe erősebben nőtt decemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt hetedik alkalommal öt hónap szűkülés után. A bővülés üteme így gyorsult. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a nyolcadik legmagasabb januári adat.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont fölött maradva árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően hatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a kilencedik legnagyobb januári.

•    A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és bővülésre utal, aminek üteme viszonylag erős. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a második legnagyobb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt decemberhez képest, és 50,0 pont fölé került. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége első hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének bővülését első hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.

•    Ebben a hónapban acél alapanyagok, acéltermékek, betonacél, fém termékek, huzal, kerék alapanyag, sárgaréz és vasérc kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, betonacélból, bútorszelvényből, csavarból, egyszer használatos gumikesztyűből, exkluzív termékekből, félkész termékekből, fém alapanyagból, jelzáróból, lemezből, munkalapból, speciális elektronikai eszközökből, üvegalapanyagból, vas alapanyagokból és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről papír alapanyag esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT