•    A korábbi októberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú októberi átlagot (50,1), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,7).

•    A felmérésben vizsgált részindexek többségükben növekedtek szeptemberhez képest, ennek mértéke két esetben érte el az 5 százalékpontot.

•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozik.

A Beszerzési Menedzser Index októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 50,1. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest első hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. Ennek oka továbbra is többrétű: a termelési és beszerzési alindexek értékei, noha csökkentek, de továbbra is bővülést jeleznek, az új rendelések alindexe pedig növekedett. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei az előző hónappal ellentétben már bővülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont továbbra is rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében. A 2020 október havi index nagyobb a szeptemberi (48,7) értéknél, és a hatodik legalacsonyabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az októbereké 52,2). Az elmúlt három évben az októberi átlag ennél magasabb volt (55,7), köszönhetően a 2017-es és 2018-as évek gyorsabb ütemének (rendre: 57,5; 57,3). Az idei érték így átlag alatti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi negyedik alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta négyszer volt alacsonyabb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig hétszer mértünk alacsonyabb októberi értéket.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke idén majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után első alkalommal bővül, nem túl erős ütemben. Az idei októberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb októberi.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően októberben növekedésre utal, első alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett szeptemberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a hatodik legmagasabb októberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe enyhébben csökkent szeptemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt negyedik alkalommal öt hónap szűkülés után. A bővülés üteme viszonylag gyenge. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legalacsonyabb októberi adat.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont fölött maradva árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb októberi.

•    A késztermékkészletek szintje októberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nagyon enyhe. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a tizenkettedik legnagyobb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, és 50,0 pont alá került. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index három hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését négy havi szűkülést követően, ennek lett most vége első hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alatt maradva jelzi az export mennyiségének szűkülését második hónapja. Az elmúlt öt év 2019 október és 2020 március-június kivételével növekedést hozott.

•    Ebben a hónapban acél, acélalapanyag, acéltekercs, kereskedelmi áruk, papíralapanyag és sárgaréz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, alumíniumhegesztő huzalból, fali lámpából, fémekből, fém alkatrészekből, kínai bútorokból, laminált forgácslapból, légzésvédelmi eszközökből, speciális elektronikai eszközökből, szemcsés kvarchomokból és szórófejből. Jelentősebb árcsökkenésről csirke, fémlemez, lemez alapanyag és sertés esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT