Ipari Park címmel pályázatot adott be 2014 novemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt felhívásra az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park (ECM Ipari Park). Az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park területén megvalósuló projektek során a park összes raktár és iroda kapacitása immár eléri a 32 ezer négyzetméter területet.

2014 novemberében megvalósul az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park következő ütemének építése, melynek során egy több mint 10 ezer négyzetméter területű intermodális logisztikai csarnok épült meg. Az új csarnok közel 70 ezer tonna áru közútról vasúti szállításra történő áthelyezését is lehetővé teszi, kihasználva a park iparvágány-hálózatát és a szomszédos Diósgyőr-Vasgyár állomás vasúti infrastruktúráját.


Az intermodális csarnok elkészültével gyakorlatilag befejeződött a korábban kohászati salakfeldolgozóként és salakdepóként ismert, összesen 200 ezer négyzetméter nagyságú ipari terület revitalizációja is, mely mintapéldaként szolgálhat a már sajnálatosan nem működő egykori kohászati konglomerátum megújításához is.

Az Ipari Park című pályázat keretében, a hosszú távú fejlesztési koncepció alapján, az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park területére betelepülő, alapvetően ipari-, és ipari szolgáltató tevékenységet, valamint innovatív szolgáltatásokat folytató kis-, közepes vállalkozások munkaerő szükséglete 2020. év végére várhatóan 500 fő foglalkoztatását fogja biztosítani.


A munkahelyteremtés és az innováció jegyében 2014 decemberében átadják az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park területén az innovatív zöldtechnológiát alkalmazó fűrészüzemet is, melynek keretében az Északerdő és az Egererdő Zrt. területéről származó rönkfa feldolgozása történne meg elsősorban. A projekt keretében egy olyan innovatív megközelítésű zöld technológia kialakítására kerül sor, amely garantálja a lehető legkevesebb hulladékmennyiséget, és minimálisra csökkenti a költségeket, környezetterhelést és az energiafelhasználást.

A már működő park életének eddig talán legmeghatározóbb eseménye, hogy 2014. október elejétől a Bosch is igénybe veszi a park logisztikai, irodai kapacitásait, sőt 2014 decemberében az Európa Center Miskolc területén megkezdi az eBike megnevezésű prémium termékének sorozatgyártását.


 

Minap.hu