Habár továbbra is az irodai ingatlanok a legnépszerűbbek a befektetők körében, 2015 végén és 2016 első felében jelentősen megnövekedett a logisztikai és ipari ingatlanokat érintő tranzakciók száma is: a DLA Piper tanácsadása mellett lebonyolított ügyletek mintegy 25 százalékát tette ki a logisztikai ingatlanok adásvétele, főként az e-kereskedelem és az autóipar egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően.


„Egészséges növekedésnek indult a magyar kereskedelmi ingatlanpiac, ezt illusztrálja az elmúlt pénzügyi évben lezárult tranzakciók és ügyletek száma, valamint a külföldi befektetők visszatérése is a magyar piacra” - mondta Kui Szilárd, a DLA Piper Horváth és Társai Jogi Iroda ügyvédje. Hozzátette: a DLA Piper közreműködésével lebonyolított ügyleteknél a vásárlók 71 százaléka volt külföldi befektető, többnyire Európán kívüli, amerikai és közel-keleti országokból.


Meglepően nagy arányt (25%) képviseltek a tranzakciós ügyleteken belül a fejlesztési célú ingatlanok, azaz telkek és felújításra váró épületek is, ami a DLA Piper szakértői szerint azt jelzi, hogy az ingatlanpiaci ciklus új fázisába léptünk: a hosszú évek óta tartó keresletnövekedés után a kínálati oldal is bővülhet az elkövetkező években. Ezt a tendenciát erősíti az is, hogy habár a vizsgált időszak ügyleteinek negyede fejlesztési ingatlanok adásvételére vonatkozott, ugyanakkor a vevők csak 12 százalékát tették ki fejlesztők: azaz ma már nem csak a fejlesztők látnak lehetőséget az ilyen ingatlanokban, hanem az intézményi befektetők és a magánszemélyek is.


„Az elmúlt évi tranzakcióinkat tekintve világosan kirajzolódik, hogy végre megtörténtek az első konkrét lépések a keresleti és kínálati oldal közelítése felé. A most beinduló fejlesztések eredményei várhatóan 2017 utolsó negyedévében, 2018 első negyedévében jelennek majd meg a piacon” – mondta Kui Szilárd, a DLA Piper Horváth és Társai Jogi Iroda ügyvédje.

 

 

DLA Piper