•    A korábbi szeptemberi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,6) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (51,3).

•    A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási idők indexét és az árindexet kivéve csökkenő részindexeket figyelhetünk meg. A változások mértéke több esetben meghaladta a 16 százalékpontot is.

•    A foglalkoztatottságindex értéke 3,4 százalékponttal kisebb ebben a hónapban, de bővülést mutat immár tizenkettedik alkalommal. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, ami most szeptemberben lassabb ütemben bővült (52,0).

A Beszerzési Menedzser Index szeptemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 49,6. A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be. A további növekedést jelző augusztusi érték után az index értéke kisebb, s immár enyhe szűkülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, túlnyomórészt enyhe szűkülésre utalnak, ám akad köztük olyan is, amely 50 pont feletti értéken maradt, augusztushoz hasonlóan. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, bár az index értéke 6,7 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség visszaesett, az index 13,3 ponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 3,4 százalékpontot esett vissza. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, de az indexérték növekedett, 4,0 százalékponttal. A vásárolt készletek index drámaian, 21,9 százalékponttal csökkent, s immár szűkülést mutat. A külpiaci mutatók vegyes képet adnak, míg az import bővülést, az export intenzív szűkülést jelez. A beszerzési árak emelkedése tartós, 1,6 százalékponttal nőtt az index értéke augusztushoz képest. A beszerzési mennyiség épphogy bővülést mutat. A késztermékkészletek szintje 19,1 százalékponttal csökkent, s immár szűkülést jelez. A 2022 szeptemberi BMI index kisebb az augusztusi (57,8) értéknél. Szeptember átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; az szeptemberi értékeké szintén 52,6). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél csupán öt év szeptemberében volt alacsonyabb érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent az augusztus havi értékhez képest, az 50,0 pont alatti érték a termelt mennyiség csökkenését jelzi. 1995 óta ez a legalacsonyabb szeptemberi érték.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a második legmagasabb szeptemberi érték.

A szállítási átfutási idő hosszabbodott, de a negatív tendencia enyhébb. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi szeptemberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe visszaesett, 50,0 pont alatt szűkülést mutat. Az idei indexérték a hatodik legalacsonyabb e havi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index e hónapban is növekedésre utal, tizenkettedik alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke kisebb lett előző hónaphoz képest, de 50,0 feletti értéken maradt.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent augusztushoz képest, de tizennyolcadik alkalommal mutat bővülést két hónap szűkülés után. A bővülés üteme sokkal lassabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték kisebb az elmúlt három év átlagánál, emellett a tizennegyedik legmagasabb szeptemberi adat.

•    A beszerzési árak esetében a szeptemberi index nőtt, bőven 50,0 pont felett maradva intenzív, tartós árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak indexe egy hónap csökkenést követően ismét emelkedett. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva így is a legnagyobb e havi érték.

•    A késztermékkészletek indexe szeptemberben ismét alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, immár szűkülésre utal. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető, ez a legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2018-ban hat bővülő hónapot mértünk, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban ismét hatot, 2021-ben pedig tízet.

•    A külpiaci mutatók közül az exportindex visszaesett képest, 50,0 pont alatti értéke szűkülést mutat.
A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index nyolc hónap növekedést követően jelez csökkenést.
A másik külpiaci mutató, az importindex esetében enyhe bővülésről beszélhetünk, de az indexérték csökkent augusztushoz képest. Az elmúlt év változó tendenciája után az idei évben továbbra is bővülés tapasztalható immár hatodik hónapja.

•    Ebben a hónapban acél, cukor, egész nyúl, karton, máj, palack, sárga réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, bútorlapból, chipből, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, fali lámpából, fémből, gumi alapanyagból, hidraulikus munkahengerből, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, palackból, papírból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

 

MLBKT