Történeti áttekintés
   MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)


A Beszerzési Menedzser Index februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 54,9. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada januárhoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenkilencedik hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index. A 2015. február havi index 0,6 százalékponttal magasabb a januári értéknél (54,3), és az elmúlt öt hónapban négyszer hasonló ütemű bővülést jelez. Február összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a februároké 51,9). Az elmúlt három évben a februári átlag azonban 52,5 pont volt. Az idei érték a legmagasabb februári érték 2011 óta.
 


 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi második hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben ötször volt csak nagyobb az index értéke februárban.
Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, de a mostani így is csak a kilencedik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.
A februári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett januárhoz képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi februári értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték 2011-2014 után. Az index értéke hatvanhat hónapból hatvankétszer volt 50,0 pont alatt (ebből a legutóbbi huszonhármat zsinórban), amire korábban nem volt példa.
A vásárolt készletek hatodik hónapja tovább növekednek, de az ütem gyengébb lett. Az idei februári érték az elmúlt húsz év értékei alapján jócskán átlag feletti, és a harmadik legnagyobb februári. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig két hónapnál járunk.
2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi folytatja a kedvező szériát. Bár értéke csökkent januárhoz képest, így is a legmagasabb februári 1995 óta.

 
Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe növekedett januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség tizennegyedszer növekedett zsinórban.
•    A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme gyengült válaszadóink jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt huszonegy hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb februári.
•    A késztermékkészletek szintje februárban alacsonyabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a kilencedik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. A mostani értékkel ez három hónap alatt két szűkülést is jelent.
•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett januárhoz képest, és egy havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index. Azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg 2014 decemberében, hogy most újrainduljon, már második hónapja..
•    Ebben a hónapban cement, csontozandó alapanyagok, fém anódák és olajszármazékok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt speciális mágnesszelep  és szivacs alapanyag esetében. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink csomagolóanyag, lemez és szezámmag esetében.

 

MLBKT