Az állami megrendelések visszafogása, a magas infláció az építőipar minden szegmensében, így az építőanyag-kereskedelemben is érezteti hatását. Visszaesett a forgalom, az ágazatban működő cégek döntő többsége, 86 százaléka romló jövedelmezőséggel számol 2023-ban. Az viszont jó hír az építkezőknek, hogy az alapanyag-hiány lényegében megszűnt, az előttünk álló időszakban az árak is mérséklődhetnek. Az építőanyag-kereskedő cégek költségcsökkentő intézkedésekkel és bővített szolgáltatásokkal igyekeznek kezelni a piaci nehézségeket, kiemelt figyelmet fordítanak a munkatársak képzésére és a hatékonyságot javító digitális megoldások minél szélesebb körű alkalmazására.

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) legfrissebb adatai  már komoly visszaesést mutatnak a hazai építőipar teljesítményében. 2023 májusában a termelés volumene a nyers adatok szerint 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építőipari ágazatok közül az épületek építése 13,6, az egyéb építményeké 11, a speciális szaképítéseké 11,4 százalékkal csökkent. Aggasztó jel a megrendelésállomány erőteljes visszaesése. A megkötött új szerződések volumene 36,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 48,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi szinthez képest, ami azt mutatja, hogy nehéz időszak vár az építőipari szereplőkre, köztük az építőanyag-kereskedőkre. Az utóbbiak várakozásairól az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségében (ÉVOSZ) nemrég megalakult Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat készített átfogó kutatást , 150 vállalkozás bevonásával.

A válaszadó cégek többsége tavaly még nettó árbevétel-növekedést könyvelhetett el, idén azonban a 86 százalékuk romló jövedelmezőségre számít, az elsődleges ok a megrendelések hiánya. Az kedvező változás, hogy 92 százalékuk az év első felében nem tapasztalt beszerzési nehézségeket, vagyis a korábban tapasztalt építőanyag-hiány lényegében megszűnt. Az pedig az építkezést, felújítást tervezőknek jó hír, hogy a kereskedők várakozásai szerint a második félévben átlagosan egyszámjegyű csökkenés következhet be a termékek árában. A legnagyobb mértékben az EPS (polisztirol) szigetelőanyagok, valamint a betonacélok ára mérséklődhet, a legkisebb változás a festékanyagoknál, a cementnél és a gipszkartonnál valószínű.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a kereskedők az energiahatékonyság növelésében, a termékek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások bővítésében, a dolgozók képzésében, valamint a digitalizáció rohamos fejlődésében rejlő lehetőségek kihasználásában látja a megoldást.

„A jelenlegi nehézségeken azok a cégek képesek úrrá lenni, amelyek hatékonyságuk növelésével, működésük optimalizálásával reagálnak a kialakult helyzetre. Egy olyan korszerű, digitális platform, mint a PlanRadar ma már a tervezéstől kezdve a kivitelezésen és az üzemeltetésen át egészen az átépítésig, bontásig biztosítják az építőipari projektek költség és időkímélő, a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő végrehajtását, a folyamatok és a kiadások kézben tartását, beleértve az építőanyagok takarékos, környezetbarát felhasználását” – mondja Simon Szilárd, az építőipari szoftverét a világ számos tája mellett nálunk is forgalmazó, bécsi székhelyű cég, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

A kutatás eredménye szerint az építőanyag-kereskedők egyharmada idén kénytelen csökkenteni a létszámot, 8 százalékuk azonban a jelenlegi körülmények között is bővítést tervez. A vállalkozások több mint kétharmada úgy látja, hogy a munkaerőpiacon a korábbiakhoz hasonlóan, vagy könnyebben talál szakképzett munkaerőt, így azok a cégek, amelyek új dolgozók felvételével vagy minőségi cserével kalkulálnak, vélhetően megtalálják a számításukat.