Az elmúlt év negyedik negyedévében nem adtak át új fejlesztést, így a teljes budapesti modern ipari ingatlan állomány továbbra is 1.833 millió négyzetmétert tesz ki. Az ipari ingatlanok iránti teljes kereslet 2013 utolsó negyedévében 125 ezer négyzetméter volt, ez 75 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest és közel hatszorosa a 2012 negyedik negyedéves bérbeadási szintnek. Ennek ellenére, az éves kereslet összesen 249 ezer négyzetméter ért el, ami 30 százalékkal marad el a 2012-es eredménytől.

 
Az utolsó negyedévben a bérbeadásokon belül 29,6 százalékra csökkent a szerződéshosszabbítások aránya, összesen 37 ezer négyzetméteren újratárgyalták a szerződéseket. A tranzakciók 43 százaléka új szerződéskötés volt, emellett a bővülések további 18,5 százalékot tettek ki.

Egy built-to-suit (speciális bérlői igényeknek megfelelően kialakított ingatlan) fejlesztésre kötött szerződést is regisztráltak, amely 8,9 százalékát teszi ki a teljes bérbeadásnak. Az év során a szerződés hosszabbítások és az új szerződéskötések aránya kiegyensúlyozott maradt, így az éves kereslet 34 százalékát hosszabbítások, 37 százalékát pedig új tranzakciók tették ki.

A negyedik negyedévben összesen 22 bérleti szerződést kötöttek, ebből hat szólt 10 ezer négyzetméternél nagyobb területre. A logisztikai parkokban az átlagos bérelt terület kicsit meghaladta a 7 ezer négyzetmétert, ez volt a legmagasabb negyedéves érték 2013-ban. A városi logisztikai parkokban öt szerződést kötöttek 3.5 ezer négyzetméterre.

A kiemelkedő kereslet 2,1 százalékponttal  21,7 százalékra csökkentette az előző negyedévhez képest az üres területek arányát. Bár a negyedév során javult az üresedési mutató, továbbra is 2,3 százalékponttal magasabb a 2012 utolsó negyedévében rögzített 19,4 százaléknál.

 

BIEF