Átadások
2018 közepéig három logisztikai parkban adtak át új csarnokot, több mint 30 ezer négyzetméter összterülettel (ebből 25.691 m2 raktár, 4.564 m2 iroda). Az átadott terület az egy évvel korábban mérthez képest jelentős (közel 30%-os) visszaesést tükröz, de az év végéig több nagy alapterületű egység befejezését tervezik. A legnagyobb átadott új épület az Inpark Páty területén áll, és az Euronics raktározási céljait szolgálja (12.200 m2).

Fejlesztések
A már fejlesztés alatt álló, 113 ezer négyzetméternyi logisztikai ingatlan zömét (100 ezer négyzetmétert) várhatóan még idén átadják. Ezzel az éves fejlesztési volumen a 2017-eshez képest 11%-kal erősödik. A legnagyobb mértékű bővülés az Üllő Airport Logistics Centerben várható; itt két csarnokban 85 ezer négyzetmétert vehetnek használatba a bérlők az év végéig.

Kereslet
Az év első felében 163.529 m2 területre kötöttek bérleti megállapodást; ez az egy évvel korábbihoz viszonyítva jelentős (42%-os) visszaesést jelent. A tranzakciós volumen különösen alacsony volt a második negyedévben (59,7e m2); ez várhatóan csak pillanatnyi megtorpanás a piacon, hiszen az elmúlt négy év negyedéves keresleti adatai ennél rendre kedvezőbbek. A tranzakciók jellegét tekintve egyedül a területbővítések haladták meg az előző év azonos időszakában mértet (+36%); előbérleti szerződés nem került regisztrálásra. A legnagyobb bérleti szerződés egy a Goodman Gyál Logisztikai Központban aláírt bérlet-hosszabbítás volt.

Üresedés
Az üres területek aránya tovább csökkent. 2018 június végén mindössze a teljes állomány 3,54%-a állt kihasználatlanul. Az év közepéig mért adatok szerint nettó abszorpció ismét pozitív volt (34.755 m2), ami a rekord alacsony üresedéssel együtt új fejlesztések beindítására ösztönzik a beruházókat.

Bérleti díjak, hozamok
A bérleti díjak emelkedése folytatódott, melynek hátterében a A bérleti díjak emelkedésének dinamikája nőtt 2018 első felében; a modern ipari/logisztikai csarnokok kiajánlási díja egyre ritkábban esik 4,3-4,5 EUR/m2 alá. A regisztrált bérleti díjak átlaga 4 EUR/ m2. A befektetők hozamelvárása az előző év végéhez képest nem változott, jelenleg 7,7% körül van.

Előrejelzés
A rendkívül alacsony mértékű üresedés a bérleti díjak erősödő emelkedését indukálja, és a fejlesztőket új projektek elindítására ösztönzi. Várakozásaink szerint a kereslet az év második felében ismét megerősödik, és a kihasználatlan területek aránya a korábbinál nagyobb mértékű kínálatbővülés ellenére sem emelkedik meg számottevően. A logisztikai piacon a befektetési hozamok szinten maradását prognosztizáljuk.


ESTON