A Csoport ingatlanállománya Közép- és Kelet-Európában 68 százalékkal, 833 ezer négyzetméterre emelkedett. A bővülés javarészt a lengyel piacnak köszönhető, ahol a Goodman az előző időszakhoz képest duplájára, 607 ezer négyzetméterre növelte portfólióját. A társaság Szlovákiában 47 ezer, Csehországban 78 ezer, Magyarországon pedig 102 ezer négyzetméternyi területet kezel.

A 2015-ös év során a Goodman meglévő létesítményeire aláírt bérleti szerződések, valamint az előre lekötött logisztikai fejlesztések összterülete elérte a 305 ezer négyzetmétert. A Csoport 11 új, összesen 192 ezer négyzetméternyi fejlesztési projektre írt alá megállapodást, a 14 további, meglévő ingatlanokra szóló ügylet 113 ezer négyzetmétert tesz ki. Ezenfelül a Goodman 150 ezer négyzetméternyi raktárterület építésén dolgozik Közép- és Kelet-Európában. Ezek között – az erős kereslet és alacsony üresedési ráta jellemezte térségekben – spekulatív fejlesztések is megtalálhatók. Az összes folyamatban lévő fejlesztés mintegy 90 százaléka Lengyelországban összpontosul.

„Az elmúlt 12 hónap kritikus volt a Goodman térségbeli vezető pozíciójának megalapozása szempontjából” – fejtette ki Błażej Ciesielczak, a Csoport Közép- és Kelet-Európáért felelős regionális igazgatója. „A különösen Lengyelországban kiemelkedő fejlesztői tevékenységünk mellett ingatlanszolgáltatási csapataink is sokat tettek hozzá ehhez az eredményhez, számos nagy területre szóló, meglévő és új ügyfelekkel kötött megállapodással. Mindez jól példázza üzleti modellünk sikerét, és hogy ügyfeleink és tőkepartnereink egyaránt értékelik hosszútávú tulajdonosi szemléletünket.”


Növekvő beruházási volumen a KKE régióban

Az ügyfeleknek újonnan átadott létesítmények összterületét tekintve a 2015-ös pénzügyi év a Csoport eddigi legjobbja volt Közép- és Kelet-Európában. Az elmúlt tizenkét hónapban mintegy 338 ezer négyzetméteren fejeződött be az építkezés a régióban, ennek túlnyomó része, 328 ezer négyzetméter Lengyelországban, a fennmaradó 10 ezer négyzetméter pedig a szlovákiai Szencen (Senec), a Goodman ottani kulcsfontosságú fejlesztése keretében épült.

Első alkalommal fordult elő, hogy a Csoport által egész (kontinentális) Európában befejezett fejlesztéseinek legnagyobb része Lengyelországban ment végbe. Ez nagyrészt az Amazon számára Wrocławban felépített 123 500 négyzetméteres, valamint a Mosquetaires Groupnak (Intermarché) bérbe adott poznani, 82 400 négyzetméteres létesítménynek tudható be. Utóbbi a lengyel raktárpiacon végrehajtott legnagyobb beruházás volt az utóbbi fél évben. Ezeken felül a következő hónapokban átadásra váró legnagyobb beruházás egy 24 900 négyzetméteres raktár a gdański Pomerániai Logisztikai Központban, amelyet egy vezető FMCG szolgáltató vesz bérbe.

A Goodman a régióbeli ingatlanállományának további növelését tervezi, továbbá küszöbön áll az első raktárak átadása három új lengyelországi logisztikai központjában: a Goodman Wrocław IV Logisztikai Központban, a Goodman Poznań Logisztikai Központban, valamint a Goodman Gliwice Logisztikai Központban. Az itt megvalósuló fejlesztések előbérlet keretében kiadott és spekulatív fejlesztéseket egyaránt magukban foglalnak.

Magyarországon a Goodman a létesítményei teljes kihasználtságának fenntartására, valamint portfóliója bővítésére összpontosít Budapest környéki földterületein megvalósítandó új fejlesztések révén. Gyáli és üllői létesítményeiben összesen további 130 ezer négyzetméternyi logisztikai terület kiépítésére van lehetőség. A szlovákiai Goodman Senec Logisztikai Központ továbbra is fontos szerepet játszik a Csoport számára ezen az egészséges piacon, ahol további 85 ezer négyzetméternyi terület épülhet.


Erős kereslet az új létesítmények iránt

A 2015-ös pénzügyi év során a Goodman 192 ezer négyzetméternyi új logisztikai területre szerződött Közép- és Kelet-Európában. Lengyelország ehhez 166 ezer négyzetméterrel járult hozzá, amelyből 126 ezer négyzetméterre előbérleti megállapodások születtek, javarészt új ügyfelekkel. Ezek között található egyebek mellett a Gestamp Wrocławban (19 500 négyzetméter) és a Stock Lublinban (33 400 négyzetméter) tető alá hozott ügylete. Utóbbi a Goodman első logisztikai fejlesztése Lengyelország keleti régiójában.

Folyamatos a növekedés a Csoport zászlóshajóinak számító létesítményeknél: a gdański Pomerániai Logisztikai Központban, valamint a Goodman Kraków Airport Logisztikai Központban is. Ezeken felül a Goodman négy új parkban is megkezdte az építkezést: Wrocławban, Poznańban, Gliwicében és Lublinban.

Szlovákiában két előbérleti ügylet nyomán új területek építésébe kezdett a Pozsonyhoz közeli Goodman Senec Logisztikai Központban. A 26 ezer négyzetméternyi fejlesztés részben spekulatív alapon valósul meg.

Előbérleti megállapodások köttettek az Intercars Csoporthoz tartozó ILS-sel Sosnowiecben, valamint a KMC Services céggel a Kraków Airport Logisztikai Központban.


Rugalmas és ügyfélorientált megközelítés az ingatlankezelésben

Az elmúlt pénzügyi év végéig a Goodman mintegy 842 ezer négyzetméternyi logisztikai területre kötött bérleti megállapodásokat a teljes meglévő európai portfólióban – az eredmény 98 százalékos kihasználtsági, valamint 80 százalék fölötti ügyfélmegtartási arányban mutatkozik meg. A KKE régióban a meglévő állomány 113 ezer négyzetméterét adta bérbe a Csoport, köszönhetően az ügyfélközpontú ingatlanszolgáltatási tevékenységének.

A bérlői aktivitás szempontjából a lengyelországi Goodman Toruń Logisztikai Központ volt az egyik legjobban teljesítő ingatlan. A pénzügyi év során a központ elérte a 100 százalékos kihasználtságot, miután a Mueller Fabryka Świec új, 15 900 négyzetméterre szóló bérleti szerződést írt alá, valamint több meglévő ügyfél, az FM Bravo, a Yusen Logistics és a Nissin is bővítette korábbi megállapodásait. Utóbbi cég 25 700 négyzetméterre növelte raktárterületét, ez volt a lengyel piac egyik legnagyobb bérleti tranzakciója a 2015-ös naptári év első negyedében.

Sikeres megállapodások születtek a gdański Pomerániai Logisztikai Központban (az NTA nevű cég 3100 négyzetmétert vett bérbe), valamint a Goodman Kraków Airport Logisztikai Központban is (egy háztartási berendezéseket forgalmazó vállalat 6000 négyzetméterre tartott igényt).

A Goodman saját ingatlanszolgáltatási szakemberei a szlovákiai Goodman Senec Logisztikai Központ esetében is igen aktívak voltak: összesen 19 400 négyzetméternyi terület bérbe adására kötöttek ügyleteket. A már korábban is itt működő és mostantól szintén nagyobb területet bérlő Quehenberger Logistics-hez olyan új bérlők csatlakoztak, mint az Agility, a Melzer és a NAY.

Csehországban és Magyarországon a Csoport immár 100 százalékos kihasználtsági mutatóval büszkélkedhet, miután bérleti megállapodást kötött a UTC-vel a Prágához közeli Goodman Jažlovice Logisztikai Központban, illetve a Bosal Hungary Kft.-vel a Goodman Kecskemét Logisztikai Központban.


Vezető európai fejlesztő

A Csoport a kontinensen mintegy 842 ezer négyzetméternyi meglévő területre kötött bérleti szerződéseket. További 887 ezer négyzetmétert tesznek ki az új fejlesztésre szóló megbízások, amelyek közül csaknem 654 ezer négyzetméteren a pénzügyi év zárásáig meg is kezdődött az építkezés. Ezek a bérleti és fejlesztési ügyletek összesen több mint 1,7 millió négyzetméternyi logisztikai létesítményt érintenek, így a 2015-ös pénzügyi év a Goodman eddigi legsikeresebbje volt Európában.

A Goodman a kontinentális Európában 501 ezer négyzetméternyi folyamatban lévő fejlesztéssel zárta az elmúlt pénzügyi évet, és azóta újabb 233 ezer négyzetméteren kezdett logisztikai területek építésébe. A legtöbb beruházás a német, a francia és a lengyel piacon folyik, globális szinten pedig a Csoport 11 országban mindösszesen 2,1 milliárd eurónyi fejlesztésen dolgozik, amelyek 65 százaléka előre lekötött projekt.

 

 

Goodman