A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 52,2.

A korábbi február havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (53,1) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (54,4). A felmérésben vizsgált részindexek többnyire csökkentek. A részindexek többsége zsugorodási tartományban áll. A foglalkoztatottság index 2,1 százalékponttal alacsonyabb ebben a hónapban, értéke enyhe zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban csökkent (49,1).

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a tizenkettedik legmagasabb e havi érték.

Az új rendelések indexe nőtt, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi februárban. 1995 óta ez a tizenötödik legmagasabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe nőtt januárhoz képest. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a nyolcadik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50,0 pont alatt áll és ezzel zsugorodást mutat. Az e havi indexérték a hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent, ebben a hónapban zsugorodást mutat. Az indexérték a kilencedik legalacsonyabb e havi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe nőtt januárhoz képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a nyolcadik legmagasabb e havi adat. A beszerzési árak esetében a februári index csökkent, az indexérték az árak csökkenését jelzi összességében. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a legalacsonyabb e havi érték. A késztermékkészletek indexe februárban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke zsugorodásra utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben és 2022-ben is tízet, 2023-ban ismét hatot. A külpiaci mutatók közül az exportindex 50,0 pont felett áll. A másik külpiaci mutató, az importindex esetében enyhe visszaesés figyelhető meg. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban is folytatódott. Ebben a hónapban acél, alapanyagok, csomagolóládák, elektronikai termékek, faáru, papír, sárgaréz és ónozott lemezek kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről arany, bronz, cement, kaolin, kötőelemek, műanyag és több színesfém kapcsán számoltak be válaszadóink.