•    A korábbi februárokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú februári átlagot (52,6), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (56,8).
•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent januárhoz képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap bővülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2019 decemberben volt 50,0 pont alatt az index, ami az elmúlt fél évben folyamatosan 50,0 pont körül ingadozott.

A Beszerzési Menedzser Index februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 50,1. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2018-ban a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódott 2019-ben is. Az ütem némileg tovább gyengült, de még mindig 50,0 pont fölött van. A 2020 február havi index kisebb a januári (52,2) értéknél, és a negyedik legalacsonyabb februári érték. Február összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a februároké szintén). Az elmúlt három évben a februári átlag ennél magasabb volt (56,8), köszönhetően a 2017-es és 2018-as évek gyorsabb ütemének (rendre: 58,6; 56,2). Az idei érték összességében átlag alatti februári értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvennegyedik alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta nyolcszor volt alacsonyabb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe némileg gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig kilenc alkalommal mértünk alacsonyabb februári értékeket.

A februári szállítási átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem elég erős. Az index értéke az elmúlt egy évben majdnem végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi februári értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek indexe harminchét havi bővülés után elkezdett szűkülni, elég erős ütemben. Az idei februári indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a második legkisebb februári.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően februárban csökkenésre utal, első alkalommal egy havi bővülés után. Az index értéke kisebb lett januárhoz képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a tizedik legalacsonyabb februárinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, és 50,0 pont alá kerülve első alkalommal negyvenkilenc hónap bővülés után, de a szűkülés üteme nem túl erős. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legalacsonyabb februári adat.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenhatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a kilencedik legkisebb februári.

•    A késztermékkészletek szintje januárban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme kevésbé erős, mint januárban volt. Ennek ellenére a korábbi februári értékeket nézve az idei átlagosnak tekinthető, és a tizenkettedik legkisebb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egy havi szűkülést megelőzően, azóta öt hónapja tart a bővülő trend. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését negyedik hónapja. Az elmúlt öt év 2014 december, 2015 július és 2019 október kivételével növekedést hozott.

•    Ebben a hónapban gyümölcsök, palack és tojás kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt ázsiai alkatrészekből (Kína), kínai alapanyagokból, kondenzátorokból, lemezből, öntvényekből, palackból, passzív elektronikai alkatrészekből és védőfelszerelésekből. Jelentősebb árcsökkenésről acél esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT