•    A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú áprilisi átlagot (51,8), de meghaladja az elmúlt három év átlagát (48,1).

•    A felmérésben vizsgált részindexek fele növekedett márciushoz képest, ennek mértéke egy esetben érte el az 5 százalékpontot.

•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap bővülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozik.

A Beszerzési Menedzser Index áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 50,8. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest első hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme nem erős, és a BMI-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség bővült, a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg 50,0 pont alá kerülve enyhe szűkülésre utalnak. A szállítási átfutási idő értéke – noha némileg emelkedett - továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, erősen visszafogva a BMI index értékét. A 2021 április havi index nagyobb a márciusi (48,8) értéknél, és a hetedik legalacsonyabb áprilisi érték. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az áprilisoké 51,8). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag ennél alacsonyabb volt (48,1), de ez nagy részben a 2020-as értéknek köszönhető (34,4). Az idei érték így is átlag alatti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi második alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenháromszor volt magasabb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe növekedett, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig ötször mértünk magasabb áprilisi értéket.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem némileg enyhült. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi bővülés után első alkalommal szűkül, enyhe ütemben. Az idei áprilisi indexérték a hatodik legkisebb áprilisi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően áprilisban csökkenésre utal, első alkalommal egy havi bővülés után. Az index értéke kisebb lett márciushoz képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a kilencedik legkisebb áprilisinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe növekedett márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölé került első alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme ugyanakkor enyhe. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legalacsonyabb áprilisi adat.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően kilencedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb áprilisi.

•    A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és szűkülésre utal, aminek üteme még enyhe. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető, és a tizenkettedik legkisebb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, és 50,0 pont alá került. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését egy havi szűkülést követően, ennek lett most vége első hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését második hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.

•    Ebben a hónapban acél, edzett acél, lemez és sárgaréz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, bútorlapokból, fa bútorszerelvényekből, fali lámpából, fecskendőből, kartonból, lemezből, maszkból, műanyagból, műanyag laboratóriumi kellékekből, papírból, rozsdamentes lemezből, speciális elektronikai eszközökből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT