A PwC szállítmányozási és logisztikai területre (T&L) vonatkozó M&A piaci tanulmánya szerint tavaly globális szinten 284 ügyeletet kötöttek, ami 18%-os növekedés a 2016-os adatokhoz képest. Az ügyletek száma mellett éves összevetésben az ügyletek összértéke is növekedni tudott, az 5%-os bővüléssel év végére 125,5 milliárd dollárt tett ki a logisztikai fúziók és felvásárlások értéke. Az 50 millió dollárnál nagyobb értékű ügyletek száma 50-77 között mozgott minden negyedévben az elmúlt két év során.

Az 5 milliárd dollár vagy a feletti megaügyletekből kettő jutott tavalyra, miközben 2016-ban négy ilyen is volt, így ezen ügyletek aránya az összértéken belül 21%-ra csökkent a 2016-os 33-ról. Tavaly a legnagyobb tranzakció a német Hochtief AG-hoz kapcsolódóik, amely októberben bejelentette, hogy megvenné a spanyol Abertis Infraestructuras SA teljes részesedését a Criteria Caixától és más részvényesektől. Az 20,5 milliárd dollárra értékelt ügylet még folyamatban van, az olasz Atlantia ajánlatára érkező ellenajánlatról van szó.

Régiós szinten Ázsia és Óceánia tette ki a globális ügyletszám 51%-át és az ügyletértékek 42%-át. Az Eurózóna és az Egyesült Királyság esetében ugyanezek az arányok 23%, illetve 33%, míg az észak-amerikai régió az ügyletszámban és ügyletértékben is 17%-kal vette ki a részét. A helyi, országhatáron belüli ügyletek voltak többségben tavaly, az ügyletek 62%-át adva.

További érdekessége a tavalyi évnek, hogy a 10 legnagyobb ügylet meglehetősen változatos iparágakat fedett le, és azt sem lehet kijelenteni, hogy felvásárlói vagy a célvállalati országok homogének lennének. A listán szereplő legnagyobb ügyletértéke a fentebb már említett Abertis megvásárlásához kapcsolódik, a tizedik helyen 1,6 milliárd dolláros ügyletértékkel az Investor Group akvizíciója áll, amely a szintén dán Kastrup Airports Parent ApS megvásárlására irányult.

A szállítmányozási és logisztikai piac aktualitásai kerülnek terítékre a Portfolio április 19-ei Smart Logistics konferenciáján.

 

 

Portfolio