Közölte: az idén a tavalyinál mintegy húsz százalékkal kevesebb, 530-550 ezer tonna alma termett Magyarországon, a legnagyobb kiesés éppen ebben a megyében volt tapasztalható.


A termés 70 százalékát az ipar dolgozza fel, a fennmaradó mennyiség étkezési alma. A tárca célja, hogy a KAP (közös agrárpolitika) 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakában ez az arány kedvezően változzon, és a fogyasztás növekedése mellett az export is bővüljön, elsősorban az orosz piac felé – fogalmazott Czerván György.


Az államtitkár szólt arról is, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az almaültetvények bruttó területe 2012-ben 26 ezer hektár volt, ezen belül csökkent a 25 éves vagy annál öregebb ültetvények területe, a 10-14 és a 15-24 éves ültetvények részaránya pedig meghaladta a harminc százalékot.


Az étkezési alma, illetve az almasűrítmény exportjának bővítéséhez elengedhetetlen, hogy az elöregedett fák helyett új ültetvényeket létesítsenek – szögezte le Czerván György.


Elmondta, az alma a magyar kertészeti ágazat legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcse, ami a hazai gyümölcstermés mintegy hatvan százalékát teszi ki. A VM által elkészített zöldség-gyümölcs ágazati stratégia társadalmi vitája jelenleg is zajlik és december 4-ig tart. A megfogalmazott célok között szerepel a zöldség- és gyümölcstermelő ágazat fejlesztése és piaci pozíciójának megerősítése, a minőségi árualap emelése egymillió tonnával, valamint az átláthatóság növelése.


Vélekedése szerint ahhoz, hogy Magyarország helytálljon a világpiacon, szükség van az Almarégió Kft. beruházásához hasonló technológiai fejlesztésekre, amelyek biztosítják a magas hozamot, a jó minőséget és a nemzetközi versenyképességet.


Apáti Ferenc, a társaság vezetője elmondta, a 11 térségi gazdálkodó által 2008-ban alapított Almarégió Kft. jelenleg 23 termelőt fog össze, és összesen 154 hektáron termel étkezési gyümölcsöt évente 5-6 ezer tonnás mennyiségben. A termelt és forgalmazott gyümölcsök 92 százalékát az alma adja, ezenkívül csonthéjas-, körte- és szilvaültetvényeik egyaránt vannak. A társaság összesen hatezer tonna kapacitású hűtőházban tudja tárolni a gyümölcsöt.


Apáti Ferenc közlése szerint a cég hazai piacai folyamatosan bővülnek, a nagy üzletláncokba évente közel 3,5 ezer tonna – elsősorban csomagolt – almát szállítanak, exportra pedig elsősorban Romániába, Lengyelországba, Olaszországba, Ausztriába és Szlovákiába termelnek.


A mintegy 950 millió forint értékű beruházás keretében megépült egy korszerű csomagoló- és válogatógépekkel felszerelt ötezer négyzetméteres csomagolóközpont és hűtőház a kft. csengeri telephelyén. A beruházáshoz egyébként 25 százalék saját erőt biztosított a társaság, a fennmaradó részt pedig a termelői csoportok beruházási és működési támogatásából finanszírozták.


A csomagolóközpontban jelenleg 33-35 ember dolgozik, ezen kívül a TÉSZ tagjai további 230-250 embernek biztosítanak munkát a szüreti időszak három hónapjában – tette hozzá.


Az Almarégió Kft. nettó árbevétele tavaly 400 millió forint volt, az idén mintegy 450 millió forintos árbevétellel számolnak.

 

MTI