A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 53,9.

Történeti áttekintés

   MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index májusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 53,9. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada áprilishoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tíz hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2012. június – 2013 májusa között eltelt évhez képest. A 2014. május havi index 0,7 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi értéknél (54,6). Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a májusoké 52,1). Az elmúlt három évben a májusi átlag azonban 51,3 pont volt, és az idei érték 2007 májusa óta a legmagasabb. Az elmúlt 4 hónapban az index értéke végig hasonló tartományban mozgott (53,7-54,6).

 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már hetedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben háromszor volt nagyobb az index értéke májusban.
Az új rendelések indexe némileg csökkent, de a mostani így is a harmadik legmagasabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ezáltal magasabb lett, és jóval meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.
A májusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2010, 2011 és 2013 után. Az index értéke ötvenhét hónapból ötvenötször volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.
A vásárolt készletek növekedni kezdtek, egy hónapos csökkenés után ismét, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei májusi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján némileg átlag feletti, és a hetedik legnagyobb májusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig négy hónapnál tart.
2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától folyamatosan bővülést mértünk, de az e havi májusi érték enyhe csökkenést jelzett, idén először.
Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe növekedett áprilisi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték lényegesen felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb májusi adat. A beszerzett mennyiség ötödször növekedett az idei év folyamán.
•    A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedési üteme némileg lelassult válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvenegy hónapban csak egy alkalommal csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb májusi.
•    A késztermékkészletek szintje májusban alacsonyabb lett. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hetedik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. A tavalyi évben csak háromszor nőtt az index értéke, először februárban, míg idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, azóta viszont két hónapban zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje.
•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett áprilishoz képest, és a múlt havi szűkülés után rögtön jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ugyan nem változott az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban tizenkettedik hónapja.
Ebben a hónapban acéltermékek, alapanyagok, cement és liszt kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt elektronikai alkatrészek, hidegen hajlított U-acél, speciális szerszámok és zártszelvények esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink acéllemezek, műanyagok, tojás és szabott bőrök esetében.

 

MLBKT