Ráadásul azzal is számolnunk kell, hogy mindenki elhúz mellettünk. Ezzel a hasonlattal érzékelteti Nagy Csaba, a Csoport generálkivitelezéssel foglalkozó tagvállalata, a 40 éves múltra visszatekintő KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. generál műszaki igazgatója, hogy az építőiparban miért van szükség a digitalizáció minél több területet felölelő alkalmazására, az évtizedeken át bevált hagyományos eljárások kiváltásárára. A vállalat tavaly úgy döntött, hogy a bécsi székhelyű cég, a PlanRadar építőipari szoftverével gyorsítja fel a több szempontból is egyedinek számító beruházását, a Budapest XIII. kerületében zajló és a befejezéséhez közeledő Duna Terasz Grande projektet.

Magyarországon Nagy Csaba tájékoztatása szerint jelenleg a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. által fémjelzett Duna Terasz Grande az egy ütemben megvalósuló legjelentősebb lakóingatlan projekt. A méreteket és a feladat nagyságát jól mutatja, hogy a tavaly megközelítőleg 100 milliárd forintos bevételt elkönyvelő generálkivitelező összesen 790 lakást épít fel, nagyságrendileg 100 ezer négyzetméter alapterületen, amiből a lakások és a közös helyiségek 75 ezer négyzetmétert foglalnak el, a többi pincegarázs. A szigetelt homlokzatfelület 47,5 ezer négyzetméter, ezen túlmenően 267,5 ezer négyzetméternyi felületet kell lefesteni, 67,8 ezer négyzetméternyit leburkolni. A projekt induló értéke is ennek megfelelő: Több tízmilliárd forint. Ekkora beruházást a hagyományos megoldásokkal, jegyzetfüzettel vagy Excel-táblázatokkal nem lehet hatékonyan kézben tartani, nyomon követni.

A folyamatos megújulásra törekvő vállalat felismerte, hogy a logisztikai kihívásokat, a projekt alakulásának ellenőrzését, valamint az építőipar egyik legsúlyosabb gondját, a jól képzett szakemberek hiányát valamilyen módon meg kell oldani, és ennek hatékony módja a digitalizáció. A KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. olyan könnyen kezelhető, jól áttekinthető megoldást keresett, amelynek használatát a beruházás irányítói mellett az alvállalkozók is gyorsan elsajátíthatják. A cég korábban már megvizsgált néhány terméket, de egyiket sem vezette be vállalati szinten. Nagy Csaba jó másfél évvel ezelőtt találkozott a LinkedIn profilján a PlanRadar hirdetésével, de igazán komolyan csak tavaly novemberben jutott el odáig, hogy javasolja a vezetőségnek a szoftver alkalmazását az akkor nagyjából 70 százalékos készültségű projekt befejezésére.

„Olyan megoldást kerestünk, amelyik a kommunikáció, az információcsere felgyorsításával jelentősen megkönnyíti a beruházás sikeres lezárása szempontjából kiemelten fontos, számtalan részfeladat elvégzésének összehangolását. A PlanRadar minden szempontból megfelelt az elvárásainknak, ráadásul a cég magyarországi csapata minden előzetes várakozásunkat meghaladó módon támogatott minket a szoftverben rejlő lehetőségek testre szabásában, hatékony kihasználásában. Ma még csak a folyamat elején járunk, egy sor funkciót még nem is ismerünk, de úgy tervezzük, hogy több jövőbeli projektünket már az indulástól kezdve teljes egészében erre a szoftverre alapozva visszük végig, hogy pénzt és időt takarítsunk meg” – mondja Nagy Csaba.


A szoftver lehetővé teszi, hogy a generálkivitelező napi szinten, lakásokra lebontva képes legyen nyomon követni, a begyűjtött adatok alapján összesíteni a teljes projekt aktuális állását, listázni és kiosztani a még elvégzendő feladatokat, ellenőrizni azok pontos végrehajtását. Nagy Csaba, valamint a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. meggyőződése szerint elavult megoldásokkal az építőipar nem tud fejlődni, megfelelni az új követelményeknek, elvárásoknak.  Az előrelépés érdekében szakítani kell a „30 éve így csináljunk, jó ez így felfogással”. A PlanRadar azért volt jó választás a KÉSZ Csoport generálkivitelező tagvállalatának, mert a mindennapos használatban egyértelműen bebizonyosodott, hogy   számos más rendszerrel összekapcsolható, komplex módon biztosítja a folyamatok átláthatóságát, a hatékonyság növelését, a versenyképesség javítását.

 


PlanRadar