A Heves megyei Hatvanban épül Magyarország legújabb és egyben egyik legnagyobb logisztikai központja. A létesítmény alapkövét ma délelőtt tette le dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője és Török Zsombor, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatója.

A nagyszabású zöldmezős beruházást az Inpark néven tevékenykedő, állami tulajdonú, ám piaci alapon működő NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. projektcége, a NIPÜF Hatvan Ipari Park Kft. valósítja meg. Elkészülte után a komplexum a Bosch új, a legkorszerűbb technológiai megoldásokat alkalmazó logisztikai központjaként működik majd. A fejlesztés értéke mintegy 17 milliárd forint, amelynek 75 százalékát piaci alapú banki forrásból fedezi az Inpark.

A létesítmény a Bosch közép-kelet-európai stratégiai elosztóközpontja lesz, ennek megfelelően a beruházó Inpark sok tekintetben egyedi kivitelezési megoldásokat vonultat fel. A csarnok levegőjének nemcsak a hőmérséklete, hanem a páratartalma is szabályozható, a tetőablakokat UV-szűrővel látják el, továbbá a padló terhelhetősége is jóval nagyobb az iparági sztenderdeknél. Az épület belülről hét egységre – tűzszakaszra – oszlik, ezenfelül kialakítanak egy átrakodó – úgynevezett cross-dock – területet is. A fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot szolgálja az egyedi hűtési és fűtési rendszer, valamint a LED-világítás.

Az épület része lesz egy belső árumozgató rendszer, amelynek fedett folyosói körbefutnak a gyáregységek mentén, innen az áru egy, az út fölött átívelő spirális járaton keresztül érkezik meg a raktárba. A központ több mint 50 ezer négyzetméternyi hasznos raktár-, 2 ezer négyzetméter iroda-, mintegy 8 ezer négyzetméter kiszolgálóterületet, valamint szociális helyiséget foglal magában.

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: „A Kormány országos iparipark-koncepciója Európa legnagyobb ilyen jellegű ingatlanfejlesztési programja, amelynek része, a Hatvani Ipari Park megvalósítása, az utóbbi évek egyik legnagyobb ipariingatlan-fejlesztése. Biztos vagyok benne, hogy a Hatvani Ipari Park az országos iparipark-hálózat egyik stratégiai pontja lesz az Inpark hatékony munkájának és a Bosch magas színvonalú tevékenységének köszönhetően."

Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője kifejtette: „A Bosch legújabb logisztikai központjára nemcsak magyar, hanem nemzetközi viszonylatban is példaértékű együttműködésként és beruházásként tekintünk. A hatvani központ kiemelten fontos mérföldkő a Bosch csoport különböző üzletágai között megvalósuló csapatmunkában és a cégünk közép-kelet-európai logisztikai tevékenységében egyaránt.”

Török Zsombor, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az alapkőletétellel csak a beruházás látványos része kezdődik meg, a mostani állapot az elmúlt hónapok intenzív előkészítő munkájának eredménye. A kivitelezést megelőzően a helyi építési szabályzat módosításától a közművek kiváltásán át a régészeti feltárásokig számos feladatot oldottak meg. Bár az épülő csarnok hatalmas kiterjedésű, az ipari park további vállalkozások előtt is nyitva áll, hiszen összesen 126 ezer négyzetméternyi fejlesztésre van lehetőség. Hozzátette: az Inpark hatvani projektje annak az iparipark-fejlesztési programnak a része, amelynek keretében a következő években több százmilliárd forintot fordítanak modern gyártó és logisztikai létesítmények megvalósítására országszerte.

Az Inpark jelenleg is számos településen – főként megyei jogú városokban – dolgozik a további fejlesztési területek előkészítésén, ezek nagyobb részéhez már a szükséges forrásokat is hozzárendelték több mint 40 milliárd forint értékben. A vállalat célja, hogy az idei év végéig további tíz városban álljon a rendelkezésére megfelelő nagyságú, fejlesztésre alkalmas terület, jövőre pedig újabb 3–5 településen tervez telekakvizíciókat. A tavaly indított beruházássorozat Közép-Európa legnagyobb volumenű iparipark-fejlesztési programja. Az Inpark ennek végrehajtása során arra törekszik, hogy megnyissa az utat a hazai és nemzetközi vállalatok előtt, amelyek a modern ipari központokban megtelepedve új munkahelyeket teremthetnek, új technológiákat honosíthatnak meg, hazai beszállítói hátteret építhetnek ki, erősítve a helyi és az országos gazdaságot.

 


Inpark