A teljes magyarországi ipari ingatlanbefektetési forgalom 2015-ben közel ötszörösére nőtt az előző évhez képest és elérte a 142 millió eurót, amely 2007 óta a legmagasabb érték. A CBRE ingatlan-tanácsadó előrejelzése szerint idén további növekedés valószínűsíthető, már az első félévben meghaladta a 100 millió eurót a befektetési forgalom.


Az elmúlt másfél évben a budapesti agglomeráció logisztikai piacán a meglévő ötven logisztikai parkból tíz darab cserélt gazdát. Ezen ingatlanok összesített bérbe adható területe 352 ezer négyzetmétert tesz ki, amely a teljes 1,9 millió négyzetméteres állomány 19 százaléka.


Az említett tíz ingatlanból nyolcat befektetési céllal, hozamalapon vásároltak, míg kettőt végfelhasználó vett meg, amelyek összesített területe 59 ezer négyzetméter - mindkét tranzakció a CBRE közreműködésével valósult meg.


Az éves szinten kétszámjegyű növekedést produkáló globális ledvilágítási piac jelentős kínai szereplője, az egyik legrégebbi, a sanghaji tőzsdén jegyzett cég, a Shanghai Feilo Acoustics európai leányvállalata, az Inesa Europe Magyarországon rendezi be európai disztribúciós központját, miután megvásárolta a 16 600 négyzetméteres logisztikai központot Dunakeszin. A vevő tervei szerint a későbbiekben gyártással is foglalkozó magyarországi központ fejlesztése támogatja a céget abban, hogy 2020-ra a világ meghatározó ledvilágítás-gyártójává váljon. 


A tranzakció során a CBRE ingatlan-tanácsadó ipari ingatlanokért felelős csapata mutatta be az ingatlant és képviselte az eladót.

 

 

CBRE