-    Túl a számokon, melyek a legfontosabb trendek?
-    Talán, ami a legörömtelibb, hogy a tavalyi év rekord eredményt szült a teljes keresletet, és kihasználatlanság tekintetében is.  Kiemelkedően fontos, hogy a 380,000 m2 összes keresletnek valamivel több, mint harmada új üzletkötés volt - azaz határozott bővülés volt érezhető a logisztikai piacon, illetve számottevő mennyiséget tettek ki az expanziók is, ami ugyancsak az előző kijelentést támasztja alá.

-    Hogy néz ki most pontosan a kihasználatlansági ráta?
-    2013 decembere és 2014 decembere között a kihasználatlansági ráta, kiemelkedő mértékben, konkrétan 6%-al, a rég múlt időket idéző 16% alá, 15.7%-ra csökkent.


-    Ez nem gerjeszt áremelkedést?
-    A bérleti díjak stabilak maradtak, a felszívódás hatására inkább azt prognosztizáljuk, hogy ha a bérleti díj emelkedésre nem is, de a bérbeadók által nyújtott kedvezmények csökkenésére számítani lehet közép- és hosszú távon, és a fentiek fényében ismételten előtérbe kerülnek a Build-to-suit projektek, hiszen a nagyobb egybefüggő logisztikai igényeket immár nagyon limitáltan lehet kiszolgálni. Ezt a trendet olyannyira erősnek érezzük, hogy  már az idei évre is számolunk BTS beruházással. 


-    Ki lehet jelenteni, hogy az ipari ingatlanok piaca újra vonzó a befektetőknek?
-    Úgy fogalmaznék, hogy a C&W továbbá új piaci szereplők megjelenésére is számít, akár konkrét projektekkel, akár csak érdeklődés/”terepfelmérés” szintjén, ez esetlegesen telektranzakciókat is eredményezhet a jövőben.


-    Nézzük meg az egyes régiókat! vannak nagy nyertesei a fellendülésnek?
-    Nagy nyertese volt a tavaly évnek Gyál (a régiók esetében) és a Prologis (ha fejlesztőket nézünk). A piac legnagyobb üzletkötései illetve legnagyobb tranzakció-volumene is a Prologishoz köthető (Syncreon, GE, Schenker, stb.) Vidéken továbbra is a gyártótevékenység dominál, a logisztika határozottan Budapest-koncentrált. A   nagyobb gyártó cégek (a már bejelentett Alumetál, Apollo Tyres, illetve a nemrégiben bővülő Procter & Gamble, csak, hogy néhányat említsünk) a különböző támogatások és munkaerő piaci előnyök miatt továbbra is vidéki lokációkban gondolkodnak. 


-    Egyetért azzal, hogy  a nagy autóipari vállalatok - kiemelten: Audi & Daimler -, illetve a körülöttük megtalálható beszállítói csoportosulások továbbra is az egyik legfontosabb motorjai a gazdaságnak, és itt is további erősödésre, bővülésre számíthatunk?
-    Kecskemét tekintetében mindenképpen szükséges a felzárkózás, hiszen az Audi jelentős előnyben van Győrben. 


-    És nemzetközi szinten? Hogy állunk a versenytársakhoz képest?
-     Magyarország továbbra is célkeresztben van, ha nagyobb tenderek (logisztika), új piaci szereplők (főleg gyártás) megjelenéséről van szó; versenytársaink továbbra is Lengyelország, Csehország és Szlovákia. 


-    A C&W által ismertetett trendek bíztatóak. Mi szükséges ahhoz, hogy ez a lendület megmaradjon?
-     Mivel gazdasági szempontból érzékelhető a javulás és a növekedő bizalom, egy kiszámíthatóbb politikai háttér javíthatná versenyhelyzetünket a régiós országokkal szemben, hiszen infrastruktúránk, régiós elhelyezkedésünk, munkaerő-viszonyaink jelentős előnyöket kínálnak – ezeket lehetne jobban kihasználni. A nagyobb bizalom és több piaci belépő idővel az ipari ingatlanok terén történő befektetési kedv fellendülését is eredményezheti.

 

Cushman

 

 

www.raktarkereso.info/Rekord-evtized-az-ipari-ingatlan-piacon/558233466www.raktarkereso.info/hirek/Rekord-evtized-az-ipari-ingatlan-piacon