Az MLBKT kiválóság pályázatainak célja, hogy széles körben megismertesse és elismerje a tehetséget, a példaértékű szakmai tudást, valamint a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítsa az ellátásilánc-menedzsment területén tevékenykedő elhivatott személyeknek, sikeresen megvalósult projekteknek és cégeknek, akik mindenki számára példaképül szolgálhatnak.

A Társaság 2023 novemberében hirdette meg az Év Logisztikai Menedzsere, az Év Beszerzési Menedzsere, az Év Beszerzési Csapata és az Év Fiatal SCM Tehetsége díjakat, valamint a sikeres projekteket elismerő Logisztikai Kiválóság Díjat. A díjakat számos szakmai szempontot figyelembe véve, gondos mérlegelés mellett az MLBKT szakmai Bíráló Bizottságai értékelték és véleményezték, majd az MLBKT Elnöksége az értékeléseket 2024. április 11-ei ülésén vitatta meg és döntött a díjak odaítéléséről. Döntésük alapján a 2023-as év kiválóság díjait a következő pályázatok nyerték el:

Logisztikai Kiválóság Díj
Év Projektje Díj: Flex International Kft. Zalaegerszeg Automotive gyáregység „Ipar 4.0 Logisztikai és automatizálási fejlesztések a Flex Zala Automotive gyáregységében” projektje
KKV Díj: Budapest Bortársaság Kft. „Minket a BOR messze visz” projektje

Az Év Logisztikai Menedzsere
Táncsics András, Chief Executive Officer, Boxy Logisztikai Zrt.

Az Év Beszerzési Menedzsere    
Azurák Zsolt, Beszerzési Igazgató, Euronics Műszaki Áruházlánc/Vöröskő Kft.

Az Év Beszerzési Csapata
Budapest Airport Zrt. Beszerzési Osztálya

Az Év SCM Tehetségei
Balogh Kata Boglárka, Fejlesztési vezető, Optasoft Kft.
Katona Boglárka, Projekt mérnök, GLABS LSS Kft.

Az idei nyertes pályázatok közös jellemzőiként kiemelhetőek az innovatív ötletek és megoldások bemutatása, a megszokott kereteken kívüli gondolkodás és új utak keresése, a hatékonyságnövelésre és optimalizálásra való törekvés, valamint a jövőorientáltság is, melyben az Ipar 4.0 technológiák bevezetése és a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele egyaránt hangsúlyos szerepet kapott. 2024-ben a szakma kiválóságait az elkötelezettség és kitartás jellemzi, melyek fontos tényezőként járultak hozzá a díj elnyeréséhez.   

A Logisztikai Kiválóság Díj két kategóriájának győztesei

Az Év Projektje díjat a Flex International Kft. Zalaegerszeg Automotive gyáregysége nyerte el „Ipar 4.0 Logisztikai és automatizálási fejlesztések a Flex Zala Automotive gyáregységében” című projektjével. Pályázatukban két, a vállalat működésében kulcsszerepet játszó folyamat fejlesztésére, a beérkeztetésre és az intralogisztikai raktári folyamatokra koncentráltak. A beérkeztetés megreformálásával QR kóddal támogatott, raktári címke használata nélkül működő, könnyített könyvelést elősegítő módszert dolgoztak ki, a globális vállalati rendszer továbbfejlesztésével. Az intralogisztikában bevezettek egy Autostore automata raktározási rendszert, melynek hatására jelentős létszámú, máshol hasznosan foglalkoztatható munkaerő szabadult fel, emellett a beruházás során komoly megtakarítást is elértek a szükséges területnagyság optimalizálásával és csökkentésével. A részleteiben is gondosan kidolgozott, könnyen követhető és értelmezhető pályázati anyag következtetései és jövőre vonatkozó hatásai példaként szolgálhatnak más vállalatok számára is.

A Budapest Bortársaság Kft. nyerte el idén a Logisztikai Kiválóság díjat KKV kategóriában „Minket a bor messze visz” című pályázatukkal, mely kiváló példa arra, hogy a vevői igényekre, a megoldási trendekre és a környezetre odafigyelő lelkes csapat „kicsiben” is alkothat nagyot. A raktár átszervezése, a kihasználtság jelentős javítása, a különböző típusú rendelések kiszolgálási idejének jelentős javítása egy nagyvállalat számára, ahol képesek akár kész megoldásokat vásárolni és telepíteni, nem jelent komoly kihívást, de a saját elgondolásokra épített, sok munkával „kiizzadt” sikeres projekt a KKV-k számára különleges feladat. Éppen ezért lehet a Budapest Bortársaságot is példaként állítani a különböző logisztikai jellegű pillanatnyi nehézségekkel küzdő KKV-k elé, bemutatva, hogy az önálló innováció, a kis lépésekben haladó, de fontos eredményeket hozó fejlesztésekbe hogyan és miért érdemes belevágni.

Táncsics András - az Év Logisztikai Menedzsere

Táncsics András több évig a Magyar Posta termékmenedzsment igazgatójaként, majd ezt követően stratégiai igazgatójaként dolgozott. A MOL Groupnál e-commerce vezetői pozíciót töltött be, jelenleg pedig a Boxy Logisztikai Zrt. alapító vezérigazgatója. Több mint 10 éves e-kereskedelmi tapasztalatára alapozva célja az volt, hogy egy a régióban is egyedülálló méretű és technológiai színvonalú fulfillment céget hozzon létre, megkönnyítve ezzel a webáruházak életét, legyen szó raktározásról, csomagolásról, szállításról, vagy épp tanácsadásról. A 2021 februárjában alapított Boxy Logisztikai Zrt. már az első teljes üzleti évében, 2023-ban a magyar e-commerce raktárlogisztikai piac 3. legnagyobb szereplőjévé vált és 2024-ben jó esélyekkel száll versenybe a piacvezető pozícióért. A projekt logisztikai kiválósága mellett a díj odaítélésénél a szakmai zsűri számára fontos szempont volt a jelölt közösségi, több hazai, illetve nemzetközi szakmai szövetségben végzett munkája, amit a hazai e-kereskedelem és annak logisztikája fejlesztése érdekében állhatatosan és fáradhatatlanul végez.

Azurák Zsolt - az Év Beszerzési Menedzsere

Azurák Zsolt, az Euronics Műszaki Áruházlánc/Vöröskő Kft. beszerzési igazgatója pályázati anyagában kivételes jártasságot mutatott be a beszerzési folyamatok teljeskörű felügyeletében. Átfogó, 360 fokos elemzést alkalmazva, új stratégiai irányt vázolt fel a vállalat számára, amely a "Back to the Core" nevet kapta. A hagyományos beszerzési gyakorlaton túllépve sikeres fordulatot hozott a cég korábbi negatív üzleti trendjeiben, mely révén irányítása alatt az Euronics Áruházlánc jelentős piaci részesedésnövekedést ért el bizonyos kategóriákban. A vállalat döntéshozatali folyamatai adatvezéreltekké váltak, automatizált jelentési mechanizmusokkal támogatva. A hatékonyabb működési struktúrák elősegítésére újonnan kialakított pozíciókat és felelősségi köröket vezetett be, a szerződések hatáselemzése mentén pedig kedvezően tudta újratárgyalni a meglévő kondíciókat és elindult egy közvetlen adatkapcsolat kialakítás is a stratégia beszállítókkal. A teljes üzletágra új árazási stratégiát vezetett be, miközben maximalizálták az olyan kiegészítő szolgáltatások előnyeit, mint a termékvásárlási-kölcsönök, -biztosítások és a házhozszállítás. Zsolt megközelítésében emellett kiemelendő az ESG tényezők figyelembevétele a termékportfólió-elemzésben, továbbá az általa kezdeményezett harmonizált marketing- és beszerzési stratégia, mely révén innovatív stratégiája nemcsak a vállalat beszerzési szervezetét fejlesztette, hanem az egész céget és annak működési paradigmáit is pozitívan befolyásolták. Példája bizonyítja, hogy a multinacionális gyártó és szolgáltató vállalatoknál tanultak és az ott meghonosított legjobb gyakorlatok a kiskereskedelem sokszor külön utas világában is megállják helyüket.

Budapest Airport Zrt. Beszerzési Osztálya - az Év Beszerzési Csapata

A Budapest Airport Zrt. Beszerzési Osztálya Soos Viktor vezetésével kiemelkedő eredményeket ért el a vállalat összes stratégiai beszerzési folyamatlépésének egy új informatikai rendszerben történt egységesítése révén. A teljes, nagyrészt projekt alapú beszerzési folyamat - többek között a projektkövetés, tervezés, allokálás és erőforrásfigyelés - átfogóan digitalizálásra került, emellett integrált szerződéskövetési modult is bevezettek. A döntések átfutási idejének támogatására - a tenderek részben automatikus kiértékelésén túl - a vállalat döntéstámogató anyagainak előállítása is programozottan történik. A belső igénylői üzleti kapcsolatokat új alapokra helyezve, a Csapat partneri koncepcióban gondolkodik, melynek sikeres alkalmazásából fakadó előnyök a teljes szervezetre pozitívan hatottak. A fenntarthatósági célokkal szembeni beszerzési elvárásokat kiterjesztették, saját ötletekkel és új projektekkel járultak hozzá a céges szintű fenntarthatósági célok és karbonsemlegesség eléréséhez. Mindezeken túl, a teljes szervezetben erősítették a beszerzés korai bevonásának szükségességét, mely révén nagy lépést tettek a vállalati beágyazottság tudatosítása és erősítése terén. A Csapat szakmai elkötelezettsége, csoportdinamikája és kiválósága - iparágtól függetlenül is - példaértékű lehet minden vállalat számára.

Balogh Kata Boglárka - az Év Fiatal SCM Tehetsége

Balogh Kata Boglárka az Optasoft Kft. fejlesztési vezetője és az MLBKT Szoftveres Megoldások Tagozatának tagja. Képességei projektvezetőként és vezetőként egyaránt kimagaslóak, hiszen ember-, folyamat- és megoldásközpontú gondolkodása nemcsak csapatának vezetésében, de az ügyfeleivel és partnereivel való kapcsolattartásban egyaránt értéket teremtenek. A pályázati anyagában bemutatott projektet sikerrel vezette, ötleteivel a folyamatok egyszerűsítését és optimalizálását támogatta, mely jelentős hatékonyságnövekedést eredményezett a cégnél. Boglárka sikere azonban nemcsak a projektekben rejlik. Fiatalon, egy nehéz időszakban nevezték ki vezetővé, de még ebben a helyzetben is képes volt alkalmazni a szükséges kompetenciáit, felelős vezetőként hozta meg döntéseit és támogatta csapata együttműködését, miközben az emberi értékeket is mindvégig szem előtt tartotta.  Értékrendjét meghatározza a közösségben, csapatban való gondolkodás, a szakmai alázat, az elköteleződés és a vezetői felelősségvállalás. Egyénisége példaértékű lehet mindazon ambiciózus fiatalok számára, akik korán szeretnének vezetővé válni, projektet vezetni és szakmailag elmélyült munkát végezni. Hosszú távon is ezen a pályán képzeli el karrierjét, a jövőben szakértőként szeretné mélyíteni tudását.

Katona Boglárka - az Év Fiatal SCM Tehetsége

Katona Boglárkát, a GLABS LSS Kft. projekt mérnökét a pályázat szakmai zsűrije egy rendkívül tehetséges és sokoldalú fiatal szakemberként ismerte meg, akit az innováció terén végzett munkája kiemeli korosztályából, ötlettől a megvalósításig dolgozik elkötelezetten a projektjein. A Galambos Logistics projekt sikeres vezetése kiváló példája annak, hogy milyen hatékonyan képes összefogni és irányítani a rábízott feladatokat, hiszen a projekt során eredményesen vonta be, oktatta és kötelezte el az alvállalkozókat és fuvarozókat egy XXI. századi szoftver használatára, így megvalósítva a cég teljes telephelyi rakodás menedzsmentjét. Ambiciózus szakmai hozzáállása és kreatív, együttműködő, proaktív megközelítése teljesítményorientált, ami a cég elégedettségét és az ügyfelek pozitív visszajelzéseit eredményezte. Boglárka emellett az MLBKT Ifjúsági Tagozatában végzett munkájával is jelentősen hozzájárult a tagozat növekedéséhez és sikeréhez. Hosszú távú célja, hogy vezetővé váljon, és mindeközben folyamatosan fejlessze önmagát, többek között IT területen.

Az MLBKT gratulál minden díjazottnak, örömmel ismeri el a győztesek szakmai elhivatottságát és nagyszerű teljesítményét. Egyben megragadja az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy 2024-ben is várja a pályázati anyagokat és a jelöléseket a nagyra értékelt szakemberek vagy projektek esetén. A pályázati feltételekről a Társaság honlapján értesülhetnek az érdeklődők.

 

MLBKT