•    A korábbi januárokkal összevetve az idei érték enyhén alulmúlja a hosszú távú januári átlagot (52,6), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (56,6).
•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent decemberhez képest, a változások mértéke három esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap szűkülés után. Ezt a szűkülést megelőzően utoljára 2019 októberben volt 50,0 pont alatt az index, amit egy hónapos bővülés követett.

A Beszerzési Menedzser Index januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 52,5. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2018-ban a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódott 2019-ben is. Az ütem némileg gyengült, visszatérve a 2019 júliusi-októberi sávba (51,9-52,8). A 2020 január havi index kisebb a 2019 decemberi (53,9) értéknél, és a tizenötödik legmagasabb januári érték. Január összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a januároké szintén). Az elmúlt három évben a januári átlag ennél magasabb volt (56,6), köszönhetően a 2017-es és 2018-as évek gyorsabb ütemének (rendre: 55,7; 60,0). Az idei érték összességében átlagos januári értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenharmadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenkétszer volt magasabb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe némileg gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig nyolc alkalommal mértünk alacsonyabb januári értékeket.

A januári szállítási átfutási idő rövidebb lett decemberhez képest, de az ütem nagyon enyhe. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi januári értékeket nézve az idei a hatodik legmagasabb érték.

A vásárolt készletek indexe a szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2019 júliusi érték 50,0 pont fölé került, így a vásárolt készletek harminchetedik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, enyhébb ütemben. Az idei januári indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb januári.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően januárban növekedésre utal, első alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett decemberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, a tizenegyedik legmagasabb januárinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a nyolcadik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár negyvenkilencedik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenötödik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legkisebb januári.

•    A késztermékkészletek szintje januárban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. Ennek ellenére a korábbi januári értékeket nézve az idei átlag allatinak tekinthető, és a tizenegyedik legkisebb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben pedig tizenegyet.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, de 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egy havi szűkülést megelőzően, azóta négy hónapja tart a bővülő trend. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését harmadik hónapja. Az elmúlt öt év 2014 december, 2015 július és 2019 október kivételével növekedést hozott.

•    Ebben a hónapban elektronikai anyagok, gyümölcsök, tejpor és tojás kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt elektronikai speciális eszközökből, kondenzátorokból, passzív elektronikai alkatrészekből és sertéshúsból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, repce és sertéshús esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT