A négy raktárból álló komplexum fejlesztése a legkorszerűbb környezetvédelmi sztenderdek és előírások szerint valósult meg. A 17 ezer négyzetméter területű, négy modern logisztikai csarnokot magába foglaló Panattoni City Dock Törökbálint megnyitóján Kemenes László, a Panattoni Hungary ügyvezetője elmondta, mindössze 9 hónap leforgása alatt sikerült egy korszerű, BREEAM Excellent tanúsítással rendelkező, energia és környezettudatos üzleti parkot megépíteni egy kihívásokkal teli időszakban. A projekt tervezője a Value4Real, kivitelezője pedig a Market Zrt. és az Aston Construction Zrt. voltak.

A négy épület mindegyikét a bérlők igényeire szabja a Panattoni, az első bérlő nyár elején költözik be: a gyógyszerészeti termékeket gyártó Pharma Pack - az Extrovis AG 100%-os magyarországi leányvállalata - raktárbázist és csomagolóüzemet épít ki, amelyhez speciális kialakítású hűtőraktár is tartozik majd, mindezt 3000 négyzetméteren. A komplexum ún. last-mile raktárközpont, amely jó megoldást jelenthet azon cégek számára, amelyek javítani akarják szállítási hatékonyságukat és készletgazdálkodási folyamataikat, illetve csökkentenék a költségeiket és a környezeti hatásukat.

A Panattoni – mint az összes projektjénél – itt is kiemelt figyelmet fordított a fenntarthatóságra: a telek felét fák és cserjék borítják, a növények és vadvirágok locsolását automata öntözőrendszer biztosítja, a területen cél a biodiverzitás megteremtése és megőrzése. A parkolóban több elektromos töltőállomást és autómegosztó-parkolóhelyet építettek ki, természetesen a kerékpár és roller-tárolók sem maradtak el. Az épületek a BREEAM-irányelveknek megfelelő, csökkentett vízfogyasztású szaniterekkel és csaptelepekkel, szivárgásérzékelő rendszerrel, valamint intelligens energiagazdálkodási rendszerekkel lettek felszerelve. Törekedve a természetes megvilágítás növelésére, az irodákba hatalmas ablakokat építettek és a BREEAM irányelvek mentén alakították ki az irodahelyiségek akusztikáját is. A megnyitón – amelyen a környezetvédelem jegyében szalagátvágás helyett egy facsemetét ültettek el a vendégek – Elek Sándor, Törökbálint polgármestere elmondta, hogy a város büszkén viseli a „Vállalkozásbarát önkormányzat” címet és a Panattoni stabilitása és professzionalizmusa kiválóan illeszkedik Törökbálint értékeihez.

A Panattoni magyarországi terjeszkedésének mai első lépését szorosan követi a második, nemrégen jelentették be, hogy Gyálon épít 64 ezer négyzetméteren raktárközpontot a fejlesztő, a beruházás még idén megkezdődik.

 

Panattoni