Szabó László külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár avatóbeszédében kifejtette, a raktározás és logisztika dinamikusan fejlődik Magyarországon, a munkavállalók 5 százalékát foglalkoztatják az ágazatban, amely a GDP 6,5 százalékát adja.

Az elmúlt néhány hétben is több jelentős logisztikai beruházást adtak át az ország különböző részein, amelyekhez szervesen kapcsolódik a belga Pacapime fejlesztése - mondta.

Az államtitkár elmondta, bebizonyosodott, hogy a magyar gazdasági modell működik, lehet úgy dinamizálni a gazdaságot, hogy közben az ország adóssága csökken. A tavalyi 3,7 százalékos növekedés - amely az unióban a második volt - csak akkor tartható fenn, ha a jól képzett munkaerő rendelkezésre áll. Ezért fontos a szakképzés átalakítása, a duális képzés bevezetése, amelynek köszönhetően már a gyakorlatban is azonnal hasznosítható tudással hagyhatják el a fiatalok az iskolát - tette hozzá.

 

89f590f6d31fb9ba02239da87497d982.jpg

Szabó László kitért arra is, hogy Belgium Magyarország tizenötödik legfontosabb külkereskedelmi partnere. A magyar kivitel tavaly 23 százalékkal bővült az előző évhez képest.

Ludo Pissens, a Pacapime Logistics Kft. ügyvezetője felidézte, a Pacapime-csoport, amely Belgium egyik vezető hullámpapírgyártója és a mai napig családi vállalkozásként működik, 2007-ben döntött arról, hogy zöldmezős beruházásként gyártó és logisztikai tevékenységének helyszínéül Mórahalmot választja. A kisváros három ország határán fekszik, ami segíti a cég további közép-európai terjeszkedését.

A versenyképes árakon minőségi szolgáltatást nyújtó cég éves árbevétele idén várhatóan 6,5 milliárd forint körül alakul, negyven munkavállalót foglalkoztat, a létszám azonban a közeljövőben nyolcvanra bővül - tudatta a szakember.

 

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)