Magyarország 2011-ben csatlakozott először a Német Logisztikai Egyesület (BVL) kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy jobban megismertesse az érdeklődőkkel a logisztikai szakmát.

A logisztika napján kinyitja kapuit többek között a Magyar Posta budaörsi logisztikai központja, a debreceni repülőtér és a dunaújvárosi kikötő is. Kecskeméten két vállalat , a Phoenix Mecano és a Mercedes Benz várja üzemlátogatásra az érdeklődőket.  Nyílt napot szerveznek olyan jelentős logisztikai szolgáltató cégek is mint például a Waberer’s és a Schenker. A technológiai megoldások iránt érdeklődők nyomkövető rendszerek működésébe pillanthatnak bele, csomagolástechnikai megoldásokkal ismerkedhetnek meg. A cégek a Logisztika Napján pályaválasztás előtt álló diákokat is várnak, hogy kedvet csináljanak a logisztikai szakmához.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) koordinálásában zajló kezdeményezés mindenkinek szól, aki szeretne többet megtudni a logisztika világáról. Egyes programokra kifejezetten a laikusokat várnak, máshol a szakmában már jártasakat vagy szakirányú érdeklődésű diákokat.

A rendezvények ingyenesek, tájékozódni és regisztrálni a www.logisztikanapja.hu oldalon lehet.


Miért fontos a logisztika?

A logisztika az elmúlt évtizedben a globális gazdaság egyik meghatározó tényezőjévé vált. A globális logisztikai piac a becslések szerint eléri a globális GDP 13,8 %-át, ami mintegy 6700 milliárd dollárt jelent. Az Európai Unió és az Egyesült Államok logisztikai teljesítménye egyaránt évi 1200 milliárd dollár körül alakul. A fejlett országok logisztikai piaca általában az adott ország éves bruttó hozzáadott értékének 10-17 %-a között alakul. Megbízható adat Magyarország esetében nem áll rendelkezésre, de becslések szerint hazánkban ez az arány nem éri el a 10%-ot.

A logisztika Magyarország versenyképességének javításában kulcsfontosságú tényező, az egyik legígéretesebb kitörési pont. A szektor által nyújtott szolgáltatások színvonala, elérhetősége döntő jelentőségű a hazánkba beáramló - vagy az azt éppen elkerülő - befektetések, a gazdaság dinamizálása és a foglalkoztatási lehetőségek bővülése szempontjából.

 

 

MLBKT