Működési eredmények
A Prologis Europe a harmadik negyedévet 96.1 százalékos bérbe adottsági szinttel zárta, amely a második negyedévhez képest 50 bázispontnyi emelkedést jelent. A vállalat összesen 549.130 négyzetméternyi új területre kötött bérleti megállapodást a harmadik negyedévben, amely közel kétszerese a 2015-ös év hasonló időszakához képest.

A negyedév zárásakor a vállalatnak 16.6 millió négyzetméternyi létesítmény, illetve fejlesztés alatt álló projekt volt teljes tulajdonban vagy vegyesvállalatokon keresztül a birtokában.

„A Brexit által okozott kezdeti sokk a nyár folyamán megszűnt; ügyfeleink hangulata továbbra is pozitív, és legfeljebb minimális hatással bír az ügyvitelre” – nyilatkozta Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke. „Az erőteljes bérbeadási lendületnek hála az európai portfóliónk rekord szintű kihasználtsági szinten van. Az Egyesült Királyságban továbbra is jelentős növekedést tapasztalunk a bérleti díjak terén, és hasonló tendenciákat vélünk felfedezni Európa többi részén is, főként Németországban, Hollandiában és a Cseh Köztársaságban.”

A harmadik negyedévben a legnagyobb érdeklődés az alábbi piacokat övezte:
•    Észak-Európában az Egyesült Királyság, Németország, Hollandia és Svédország
•    Dél-Európában Lyon, Le Havre, Valencia és Barcelona
•    Kelet-Közép-Európában Prága, Budapest, és Pozsony


Kiemelkedő új bérleti szerződések a harmadik negyedévben:
•    22.300 négyzetméter a kínai e-kereskedő 4PX részére az angliai Prologis Park Dunstable területén
•    23.660 négyzetméter a Logent (logisztikai szolgáltató) számára Svédországban, a Prologis Park Gothenburg területén
•    20.000 négyzetméter a Samada (logisztikai szolgáltató) számára Franciaországban, a Párizs melletti Prologis Sénart DC1 épületében

Megkezdett fejlesztések
Az A-osztályú logisztikai központok továbbra is hiánycikknek minősülnek szerte Európában. A harmadik negyedévben a Prologis Europe 14 fejlesztést indított többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában. Az összesen 291.000 négyzetméternyi új terület mintegy 69 százaléka BTS, a maradék 31 százaléka pedig spekulatív fejlesztés.

Kiemelkedő új projektek:
•    60.000 négyzetméter BTS fejlesztés az XPO Logistics számára Hollandiában, a Venlo melletti Trade Port Noord területén
•    23.530 négyzetméter spekulatív fejlesztés Franciaországban, a Prologis Park Le Havre területén
•    21.400 négyzetméter spekulatív fejlesztés Lengyelországban, a Prologis Park Wrocław V területén
•    20.500 négyzetméter a Mall.cz e-kereskedelmi viszonteladó számára a Cseh Köztársaságban, a Prologis Park Prague-Jirny területén

„Továbbra is gondos körültekintéssel irányítjuk fejlesztéseinket a stabil működési alapokkal rendelkező, biztos piacokon” – mondta Bannatyne. „Fejlesztési tevékenységünket az alacsony üresedési ráták és a tőketartalékok tartják mozgásban, miközben a BTS fejlesztéseink 44 százaléka e-kereskedelmi ügyfeleinkhez köthető.”

Beszerzések és eladások
A harmadik negyedévben a Prologis Europe öt helyen vásárolt földterületet Európa különböző régióiban. E beszerzések összhangban állnak a Prologis világszerte érvényes, megfontolt befektetési stratégiájával.

„A befektetők érdeklődése a logisztikai ingatlanok iránt folyamatosan felülmúlja a hagyományos befektetési lehetőségeket, amelynek eredményeképpen tőke áramlik a fejlesztések irányába” – értékelte a helyzetet Bannatyne. „Így az aktiválási ráták stabilak maradtak a teljes harmadik negyedév során.”

 

ProLogis