A Prologis célja az úttörő kezdeményezéssel, hogy csökkentse és enyhítse összes új logisztikai épületének teljes életciklusára vetített szén-dioxid kibocsátását. A program keretében a Prologis együttműködik a Cool Earth szervezetével az esőerdők védelmének finanszírozása érdekében, hogy új európai fejlesztéseihez kapcsolódó elkerülhetetlen szén-dioxid-kibocsátását enyhítse, és így segítse minden egyes épülete után egy 31-szer nagyobb esőerdő területének védelmét.

Az Egyesült Királyságban a Prologis volt az első ipari vállalat, amely szén-dioxid kibocsátást csökkentő és enyhítő programot indított 2008-ban. Az elmúlt 12 évben 55 Prologis fejlesztés tanúsítását végezte el a Planet Mark, amely összesen több mint 300 000 tonna CO₂ csökkentésről számolt be.

Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke elmondta: „Az Egyesült Királyságban a Prologis úttörő szerepet töltött be a “teljes életciklusra vetített”, illetve különösen az épület fejlesztése során történő szén-dioxid kibocsátásának (embodied carbon) csökkentésében. Az épület fejlesztése során történő szén-dioxid kibocsátás jó tervezés révén csökkenthető, ám teljesen megszüntetni nem lehet. A Cool Earth és a The Planet Mark együttműködésével az Egyesült Királyságban jelentős lépéseket tettünk a fejlesztések során történő, elkerülhetetlen szén-dioxid kibocsátás enyhítése érdekében. Eddig 12 500 hold esőerdőt segítettünk megvédeni Peruban és Pápua Új-Guineában – ez 50 négyzetkilométer, amely Budapest VIII., IX. és X. kerületével majdnem megegyező nagyságú terület. Most, hogy kiterjesztettük a kezdeményezést a szárazföldi Európára is, hatalmas lehetőséget látunk arra, hogy még ennél is nagyobb mértékben járuljunk hozzá karbonlábnyomunk csökkentéséhez Európában, és még több segítséget nyújtsunk a fenntartható esőerdő-közösségek kialakításához.”

A Cool Earth szervezetével való együttműködés révén a Prologis támogatja az esőerdőkben élő embereket, és védelmezi a fákat, amelyekre a szén-dioxid tárolása, az édesvíz előállítása és a különféle növény- és állatfajok védelme tekintetében világszerte támaszkodunk. A Prologis 3,2 millió fa védelmezésével jelenleg is segíti esőerdők közösségeit 3,5 millió tonna szén-dioxid megkötésében, ezzel hozzájárul 600 000 tonna becsült széndioxid-kibocsátás mérsékléséhez. A partnerség keretében 7500 diák vett részt a Prologis által szervezett fenntarthatósági műhelymunkákon a vállalat logisztikai parkjai közelében található iskolákban. A The Eden Project által a helyi iskolákban tartott ingyenes workshopokon a gyerekeket annak megértésében segítették, hogy milyen fontos szerepet játszhatnak a bolygó védelmében.

„Minden új fejlesztési projektünk indulásakor adományozunk a Cool Earth szervezetének, hiszen az esőerdő nagyon törékeny, és mi minél hamarabb támogatni akarjuk ennek az ökoszisztémának a megőrzését” – tette hozzá.

Míg elsőre nagyon távolinak tűnhet az európai logisztikai ingatlanoktól az esőerdők közösségeinek védelme, Bannatyne elmondta, hogy az esőerdők megőrzésének feladatából mindannyiunknak ki kell venni a részét. „A bolygó globális biztonsági hálójaként a helyi emberek támogatása az esőerdők védelmében a legokosabb és legpozitívabb klímaváltozási intézkedés, ami csak megtehető. Az esőerdők fái a világ szén-dioxid-kibocsátásának egynegyedét zárják magukba, több mint hatmillió növény- és állatfajt védelmeznek, és ezzel egy olyan szükséges ökoszisztémát alkotnak, amely létfontosságú a túlélésünkhöz. Partnerségünk a Cool Earth szervezetével lehetővé teszi számunkra, hogy továbbra is kiálljunk az éghajlatváltozás enyhítésére szolgáló szilárd, tudományos alapú megközelítésünk mellett, amely már bizonyította, hogy a társadalom, a kultúra és a biodiverzitás számára is jelentős haszonnal bír.”

A Környezetvédelmi Világnapon (2020. június 5.) tett bejelentés része a Prologis azon törekvéseinek, hogy az európai ipari ingatlanszektor fenntarthatósági sztenderdjeinek szintjét emelje, valamint támogassa az ENSZ Decade of Action (A Cselekvés Évtizede) elnevezésű kampányát.

Matthew Owen, a Cool Earth éghajlatváltozással foglalkozó jótékonysági szervezetének igazgatója így nyilatkozott: „A Prologis a múltban és a jelenben is jelentősen hozzájárul a fenntartható fejlődés előmozdításához az épületek teljes életciklusra vetített szén-dioxid kibocsátásának mérésével és csökkentésével. Egy fejlesztő sem ment még ilyen messzire.”

„Ez a Cselekvés Évtizede, amikor minden intézménynek és minden egyénnek hozzá kell adnia valamit a társadalomhoz, hogy megbirkózzunk az éghajlatváltozással és visszafordítsuk a biológiai diverzitás csökkenő trendjét. Annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5°C-ra korlátozzuk, 2030-ra 50%-kal kell csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátást. Ennek az évnek egy ambiciózus tettekkel teli évtizedet kell bevezetnie a 2030-ig kitűzött globális célok elérése érdekében.”

Steve Malkin, a Planet First ügyvezető igazgatója és a The Planet Mark alapítója elmondta: „A Prologis fenntarthatóság iránti elkötelezettsége egy igazi vezető szerepet demonstrál a maga területén, és segíti az iparági sztenderdek szintjének emelését. Nagyon reméljük, hogy mások is követik a Prologis példáját, hogy az elkövetkező 10 évben boldogabbá, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tegyük ezt a világot, otthonunkat és civilizációnkat.”

 

Prologis