Azok a vállalatok, amelyek megfelelően kezelik a projektek megvalósítása során keletkező, komoly értéket képviselő óriási adatmennyiséget, lépéselőnybe kerülnek versenytársaikkal szemben, gördülékenyebbé teszik a folyamatok irányítását, menedzselését. A digitális platformok pedig a mellett, hogy rengeteg információhoz biztosítanak hozzáférést, egyszerűsítik is ezek rendszerezését.

Az építőipari szakemberek ma már rengeteg adathoz férhetnek hozzá akadálytalanul a digitális platformoknak köszönhetően, beleértve a projektek megvalósítása szempontjából kiemelten fontos valamennyi részletet, legyen szó a munkák vagy az alapanyagok megrendeléséről, a minőségellenőrzésről vagy éppen a dokumentáció áttekintéséről. A központosított adatkezelés révén így átfogó képet kaphatnak a beruházások aktuális készültségi állapotáról, azonosíthatják a szűk keresztmetszeteket, optimalizálhatják a rendelkezésükre álló erőforrások elosztását és falhasználását, mérsékelhetik a kockázatokat. Mindez valamennyi érdekelt számára lehetővé teszi, hogy megalapozott, adatvezérelt döntésekkel támogassa a projektek hatékony, az üzleti eredményekben is lecsapódó megvalósítását.

„A PlanRadarban tárolt adatok, azon túlmenően, hogy valós idejű információkkal szolgálnak a projektekről, igazi kincsesbányaként is hasznosíthatóak a hosszú távú tervezésben. A beruházások adatainak összegyűjtésével a platform olyan eszközt ad a vállalatok döntéshozóinak kezébe, amelynek segítségével megalapozott, a hatékonyságot növelő stratégiai kezdeményezéseket indíthatnak el. Az adatok folyamatos elemzése megkönnyíti a piaci változások előrejelzését, a fejlődés várható irányainak meghatározását, a sikeres működés fenntartását ebben a dinamikusan változó ágazatban” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

Az adatok és teljesítménymutatók elemzésével az érdekeltek azonosíthatják az iparági trendeket, a követendő mintákat, valamint a fejlesztésre szoruló területeket, a legjobb gyakorlatok átvételével folyamatosan optimalizálhatják működésüket. Az adatvezérelt megoldásoknak köszönhetően az ügyfelek, a megrendelők is pontos információkat kapjanak az anyagfelhasználásról, a költségek alakulásáról vagy éppen az alvállalkozók teljesítményéről. Ha például az utóbbiak megcsúsznak a teljesítéssel, ez az információ azonnal láthatóvá válik, és a vállalat megteheti a megfelelő lépéseket a probléma megoldására.

A PlanRadar szakértői a saját tapasztalataik alapján arra hívják fel a figyelmet, hogy az építőipar és az ingatlanszektor még távolról sem használta ki a teljes mértékben a digitális technológiákban rejlő lehetőségeket, azonban ez nem magyar sajátosság, hanem világjelenség.


PlanRadar