A súlyos munkaerőhiány az iparág minden területét érinti, hiszen mind a szakmunkások, mind a magasan képzett mérnökök száma is jelentősen csökkent. Ezzel szemben a megrendelések száma folyamatosan növekszik, ami megnehezíti az építkezések ütemezését. A világ vezető ingatlanbefektetési-tanácsadással foglalkozó vállalata, a CBRE a magyar piacra fókuszálva is megjelentette Fit-Out Cost Guide kiadványát, hogy irányt mutasson az irodahelyiségek kialakításával kapcsolatos költségek terén. A hagyományosan kétévente jelentkező kiadvány 2019-es köztes frissítésére azért volt szükség, mert a jogszabályok és a piaci környezet gyors változásai az egész iparágra nagy hatást gyakorolnak.

A jelentős áremelkedés két fő építőipari tényező következménye

1.    Erősödő munkaerőhiány: Statisztikai adatok szerint a szakképzett munkavállalók száma 2007 és 2012 között 26%-kal csökkent. A külföldre távozók és az utánpótlás hiánya az építőipart egyre mélyebben érinti, a szomszédos országok pedig szintén hasonló cipőben járnak. Fontos kiemelni azt is, hogy a munkaerőhiány az iparág minden területét érinti: a képzett szakmunkásoktól kezdve a a magasan képzett mérnökökig. Megoldást az hozhat, ha a felsőoktatás és a szakképzés megfelelő felkészülést biztosít a jövő szakemberei számára. A szakképzett munkaerő hiánya az építkezési eszközök modernizálásával is mérsékelhető átmenetileg.

2.    Átfutási idő: A folyamatosan növekvő építési költségek mellett az alvállalkozók és a beszállítók leterheltsége miatt az átfutási idő is folyamatosan növekszik. A helyzetet tovább árnyalja, hogy az irodai üzletág mellett a lakossági befektetési piac, valamint az ipari és logisztikai üzletág is jelentős növekedést mutat 2019-re.

Az ingatlanpiac új kihívásokkal áll szemben

A fent említett tényezők jelentős hatást gyakorolnak az ingatlaniparra 2019-ben, ami a kereslet folyamatos növekedésével társul.
2016 és 2018 között a növekvő építkezési megrendelések és az emelkedő építési anyagárak 25%-os árnövekedést okoztak, miközben az építkezés költségei csak 32%-kal, a kiegészítő költségek pedig 14%-kal növekedtek.

“2019 első negyedéve az előző évhez képest 16%-os áremelkedést hozott. A 2018-as 770 EUR/négyzetméter árhoz képest 2019-ben körülbelül 890 EUR egy átlagos iroda négyzetméterenkénti ára. Ez magában foglalja a teljes kiépítési és járulékos költséget  a bérbeadó által biztosított szerkezetkész állapoton felül.” – teszi hozzá Harangi László Barna CBRE Magyarország társigazgatója és projektmenedzsment vezetője.

Az építőipari fellendülés mérséklődik 2020-ban

Az elmúlt évek trendjei várhatóan 2019-ben is folytatódnak, miközben az építési engedélykérelmek száma már 2019 első negyedévében mérséklődött. Az építési volumen növekedési üteme némileg mérséklődni fog  2020-ra, majd egy alacsonyabb szinten állandósul majd 2023-ig. A kormányzati beruházások jelenleg közel felét teszik ki a megrendeléseknek, ami továbbra is jellemezni fogja a piacot. Egy-egy projekt átfutási ideje a költségvetéssel párhuzamosan folyamatosan nőni fog.

A CBRE szakértői nem várnak drámai irányváltozást 2020-ra: az állandó, 10-15% közötti éves árnövekedés várható jövőre is, ami azt jelenti, hogy a fit-out kiépítés fajlagos költsége 2020 végére 1100 és 1200 EUR/négyzetméter között mozoghat majd.

 

CBRE