A METRO Csoport a világ egyik vezető nagy- és kiskereskedelmi vállalata. A 29 országban több mint 220 ezer embert foglalkoztató düsseldorfi központú cég a 2014-2015-ös pénzügyi évben 59 milliárd eurós forgalmat bonyolított. A 2015 júliusában bejelentett új helyszín a németországi Marlban a csoport logisztikai hálózata megszilárdításának és korszerűsítésének része a tavaly szeptemberben bemutatott, a német piacra vonatkozó új logisztikai stratégiában foglaltak szerint. A központban mintegy 1000 új munkahely jön létre.

A METRO Csoport két épületből álló új logisztikai központja a Real önkiszolgáló üzleteket, valamint a METRO Cash & Carry németországi nagykereskedelmi egységeit látja el. A termékeket Marlból többnyire az ország nyugati régiójában lévő áruházakba szállítják, esetenként országszerte terítik. A logisztikai szolgáltatásokat a csoport saját üzletága, a METRO Logistics végzi, lehetővé téve a mintegy 20 ezer élelmiszer és háztartási árucikk áramlásának hatékony menedzselését.

„A Goodman optimális megoldást nyújtott számunkra, amelynek köszönhetően teljessé válhat a METRO Cash & Carry és a Real logisztikai hálózata, valamint a cég készen áll a jövőbeni növekedésre” – mondta Jeroen Janssen Lok, a METRO Csoport németországi logisztikai stratégiájáért felelős igazgatója. „Az új logisztikai központokkal, a termékek áramlásának erősebb centralizációjával, valamint a meglévő helyszíneken végzett változtatásokkal jelentős javulást érhetünk el a termékek elérhetősége, minősége és frissessége terén. A Marlban épülő új központtal megfelelünk a modern és versenyképes logisztikára vonatkozó stratégiai követelményeinknek.”

„Marl városával együttműködve egy átfogó folyamat keretében fejlesztjük ezt a kiváló logisztikai területet, amelyen az új központ is épül” – tette hozzá Christian Mielke, a METRO Properties illetékese, aki a helyszín kiválasztását, az ingatlanfejlesztést, valamint a befektetők kiválasztását koordinálta a METRO Csoport számára.

Első osztályú lokáció, magas színvonalú ingatlan


A Goodman új, 235 ezer négyzetméteres fejlesztése egy 83 ezer, illetve egy 152 ezer négyzetméteres épületből áll majd. Az ingatlan összesen mintegy 225 ezer négyzetméternyi raktár-, valamint 10 ezer négyzetméter iroda- és közösségi területet foglal magában. Az épületek a magas minőségű, A kategóriás ingatlanok valamennyi szabványának megfelelnek, a rugalmas egységek kialakítása révén optimalizálható az üzemeltetés. Ezenfelül a létesítmény egészében megvalósítandó LED-világítás biztosítja, hogy befejezése után a központ megkapja a Német Fenntartható Építészeti Tanács (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, DGNB) arany minősítését.

„A fejlesztés összetettsége – amely a méretében, a területátsorolásban és az épületekre vonatkozó műszaki követelményekben egyaránt megnyilvánul – jelzi, hogy lehetséges innovatív megoldásokat találni, ha szorosan együttműködünk az ügyfelünkkel és a helyi érdekgazdákkal, jelen esetben Marl városával” – mondta Christof Prange, a Goodman németországi üzletfejlesztési igazgatója. „A Metro Csoport hosszú ideig birtokolja majd az épületet, sikeres együttműködést várunk ettől az időszaktól. Köszönettel tartozunk az Evoniknak is a projekt kezdeti szakaszában nyújtott, valamennyi érdekelt fél számára kölcsönös előnyökkel járó támogatásáért.”

A BulwienGesa legutóbbi, „Logistics and Real Estate 2016” című tanulmánya szerint a Rajna-Ruhr térség Németország tíz legvonzóbb logisztikai régiója közé tartozik. A Goodman jelenleg mintegy 500 ezer négyzetméternyi logisztikai ingatlant kezel itt különböző iparágakban tevékenykedő ügyfelei számára. Az új fejlesztés tovább erősíti a csoport egyébként is erős pozícióját ebben a kiemelt térségben.

Észak-Rajna-Vesztfália jelentős gazdasági erőt képvisel


Észak-Rajna-Vesztfália nemcsak Németország, hanem egész Európa egyik legnagyobb jelentőségű gazdasági térsége, amely a német nemzeti össztermék több mint egyötödét termeli. A METRO Csoport számára számottevő előnyt nyújt a régió mintegy 2200 kilométernyi autópályája, amely kapcsolatot biztosít a szövetségi tartomány valamennyi jelentősebb városával és az európai autópálya-rendszerrel. Németország legsűrűbb vasúthálózata és a Rajna folyó elérhetősége miatt Marl tökéletes helyszín a METRO Csoport logisztikai igényei szempontjából.

„Az, hogy a METRO Csoport Marlt választotta, megerősíti, hogy a térség igen vonzó a minőségi logisztika számára. Ezenfelül a beruházás segíti a növekedést és a munkahelyteremtést, nem utolsósorban pedig kiváló példája a cégek és helyi hatóságok sikeres együttműködésének” – jegyezte meg Werner Arndt, Marl polgármestere.

„Ez a projekt egyértelmű üzenet az észak-rajnai térség számára. Egyben példázza a régió illetékes hatóságainak közös célok érdekében folytatott sikeres együttműködését is” – tette hozzá Cay Süberkrüb, a recklinghauseni járás vezetője.

Az ügyletben a JLL és a BNP Paribas brókerei működtek közre.

 

 

Goodman