2016 első negyedévében a kis és közepes méretű tranzakciók dominálták a közép- és kelet-európai kereskedelmi ingatlanpiacot, az ügyletek átlagos értéke 24 millió euró volt, szemben a tavalyi év 45 milliós átlagárával. Míg a jelentős méretű ingatlanokat is szívesen megcélozzák a befektetők, a kisebb, de vonzóbb épületek is a vásárlási listájukon szerepelnek, amennyiben azok egy régiós portfolió részei.

A 2015-ös évhez viszonyítva, amikor is az üzletek 30 százalékát amerikai befektetők kötötték, az idei első félévben a németek voltak a legaktívabbak, akiket a helyi vásárlók követtek. Idén a dél-afrikai befektetők újra megjelentek a régióban és rekordméretű tranzakciókat zártak le Szerbiában és Montenegróban, de várhatóan a régió többi országában is aktívak lesznek az év folyamán.

Az első osztályú ingatlanok hozamai régió-szerte stabilak maradtak 2015 utolsó negyedéhez képest, két jelentős kivétellel: Csehországban és Lengyelországban 25-25 bázisponttal csökkentek a hozamok – az irodapiac 5,5 százalékos hozamszintje rekordnak számít a jelenlegi gazdasági ciklusban. A hozamcsökkenést a befektetők a legjobb ingatlanok iránti kereslete is erősíti, miután hiány van megszerezhető ingatlanokból.

„Magyarországon a CBRE pozitív évkezdetet jegyzett: 2016 első negyedévében mintegy 208 millió euróért vásároltak a befektetők ingatlanokat, ami közel duplája az előző év azonos időszakában regisztrált volumennek. Érdemes megjegyezni, hogy 2015-höz képest több nemzetközi befektető érdeklődik a magyar piac iránt, 2016 első negyedévében azonban még a magyar vásárlók voltak a legaktívabbak piacon, ők zárták a legtöbb ügyletet jellemzően a 20-40 millió eurós értéksávban. A negyedév legnagyobb magyarországi tranzakciója a Váci Corner eladása volt a Zeus Capital-nak. A CBRE szakértői további jelentős, a Váci Corner-hez hasonló nagyságú ügyletet várnak az év további részében.” – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE tőkepiacokért felelős vezetője.


Európai befektetési piacok: forgalom a tízéves átlag felett

A kontinens ingatlanpiacán 2016 első negyedében mintegy 50,7 milliárd euró értékben cseréltek gazdát ingatlanok, ami jelentősen meghaladja az elmúlt 10 év 43 milliárd eurós átlagát és csak két évben, 2007-ben és 2015-ben volt jelentősebb forgalom az első negyedévben.

Finnország, Hollandia, Portugália, Belgium és Oroszország erős negyedévet zárt, a finn piac egyenesen rekordot döntött, hiszen 1,8 milliárd eurónyi, 214 százalékkal több tőke érkezett az előző év hasonló időszakához képest, és a piac legjobb negyedéve volt 2008 óta. Hollandiában 2,1 milliárd eurót költöttek a befektetők, ami 75 százalékos növekedést mutat 2015 első negyedévéhez képest. Portugália (+158%) és Belgium (+31%) szintén vonzóbb volt a befektetők számára, mint tavaly.  Az orosz piac néhány csendesebb év után 2016-ban felpörgött, és főleg a hazai befektetők vásároltak az alacsony árakkal és a ciklusok alját elérő bérleti díjakkal jellemezett piacon.

 

 

CBRE