2023 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, a megkötött új szerződések volumene 37,5, építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene pedig 27,5%-kal csökkent éves szinten – egyebek közt ez is kiderül a KSH friss adatsorából.

„Az építőipar általános lejtmenetével szemben a logisztikai és ipari ingatlanok piaca a tavalyi rekordokat követően az idén tovább folytatja növekedését” – kommentálta a statisztikai hivatal ma publikált jelentését Nemes Rudolf, a HelloParks ügyvezető igazgatója. A Futureal-csoporthoz tartozó, Budapest vonzáskörzetében az elmúlt két és fél évben összesen mintegy 370 000 m2 ipari és logisztikai ingatlanfejlesztést indító társaság vezetője szerint ezt a szegmenst viszonylag erős kereslet dominálja, ennek a szerkezete pedig átalakulóban van.

„Az e-kereskedelem például a koronavírus-járvány időszakában felmutatott intenzív növekedés után stagnálásba váltott, ugyanakkor egyre nagyobb teret nyernek hazánkban a külföldi működőtőke (FDI) beruházások és az ellátási láncok rövidüléséből eredő ipari ingatlan fejlesztések. Ezek terén elsősorban Ázsia számára vagyunk vonzó célpont, hiszen a kínai és dél-koreai cégek szívesen hozzák ide a gyártást, szerelést, hogy hozzáférhessenek az Európai Unió piacaihoz” – fogalmazott Nemes Rudolf. Hozzátette: „a HelloParks bérlői között is jelentősen nőtt a könnyűipari gyártást végző cégek aránya”.

Az ágazat számára további jó hír, hogy bár a szomszédban kialakult háborús helyzet, a koronavírus-járvány és az ellátási láncok akadozása az építési költségeket is a magasba repítette, a tavalyi szintekhez képest csökkenő tendencia látható, vagyis ma már kevesebb tőkéből lehet befejezni egy projektet az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. „Az építőanyag-ellátás akadozása mostanra Magyarországon is megoldódott, de a munkaerőhiány továbbra is valós probléma” – hívta fel a figyelmet a HelloParks ügyvezető igazgatója.

 

Futureal