A nyugat-európai piachoz hasonlóan a direkt disztribúció terjedésére lehet számítani a régióban, ennek megfelelően Magyarországon és a környező országokban is növekedni fog a direkt patikai kiszállítás mennyisége és az aránya is a közeljövőben – véli Menyhárt Zoltán, a TCP Logisztikai Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. A szakember tapasztalata szerint az évente nagyjából 22-30 millió euróra tehető magyar, valamint a körülbelül 100-150 millió euró között teljesítő közép-kelet európai gyógyszerlogisztikai piacon már látszik az üzleti modellek ilyenfajta fejlesztése iránti törekvés. A gyógyszerlogisztikai alpiac irányának elmúlt húsz évéről folyamatos fejlődés mondható el. A gyártók a házon belüli, saját megoldások alkalmazásától a kiszervezett szolgáltatások felé mozdultak el, ami főként a költséghatékonysággal magyarázható.  


„A logisztika gyógyszeripari részpiacán a közép-kelet európai régió a multinacionális szolgáltatók számára nehézkes piacnak számít, tehát a nagyoknak ez túl kicsi piac, míg a kisebb szolgáltatók nem elég jó minőségűek” – mondta Menyhárt Zoltán. A szakember a gyógyszerlogisztikában rejlő lehetőségeket és a kínálkozó igényeket felismerve, több mint tíz éves múlttal a háta mögött alapította meg új vállalkozását, ugyancsak több mint 10 éves szakmai múlttal rendelkező társával együtt.


A TCP Logisztikai Kft. elsősorban gyógyszerek, illetve gyógyszer termékek szállítására koncentrál saját validált járműparkkal és alvállalkozók bevonásával. Szolgáltatásaikat elsősorban a gyógyszergyártó multiknak kínálják de kisebb nemzetközi vállalkozásoknak is nyújtanak komplett disztribúciós szolgáltatásokat egy raktározási szolgáltatással foglalkozó vállalkozással közösen. „Az általános logisztikai szolgáltatók olyan nagy és átfogó portfólióval rendelkeznek, hogy egy dinamikusabb, rugalmasabb, a „healthcare” piacot jól ismerő szolgáltató nagyobb sikerrel kínálhatja szolgáltatásait” – tette hozzá a szakember.

Bár a TCP Logisztikai Kft. nemrég indult, de már képes a fuvarrendeléseket a gyógyszerszállításra dedikált, validált új eszközökkel teljesíteni, belföldön és regionálisan egyaránt. A társaság a közelmúltban megszerezte a legújabb, ISO 9001:2015 tanúsítványt is. Menyhárt Zoltán a következő időszak eredményeit tekintve bizakodó, hiszen a TCP Logisztikai Kft.-nek hasonló szolgáltatást nyújtó direkt versenytársa nincsen, a logisztikai szolgáltatások piacára átportyázó nagykereskedők ellen versenysemlegességük nagy helyzeti előny, a nemzetközi logisztikai multiknál pedig sokkal ügyfélközpontúbbak tudnak lenni.

 

TCP Logisztikai Kft.