A debreceni repülőtér egyik csarnokában rendezett eszmecserén 120 hazai cég mintegy 350 szakembere ismerkedett a repülőtéri multimodális logisztikai központ szolgáltatásaival, a légi, a közúti és a vasútin át a tengereket is elérő szállítási lehetőségekkel.


Firbás György, a repülőteret működtető Xanga cégcsoporthoz tartozó Saigo Logistic Kft. kereskedelmi igazgatója szerint a debreceni repülőtér egész Kelet-Magyarország logisztikai központjává vált.
Kiemelte a tengeri kikötőkbe szállító konténervonatok népszerűségét: a heti két alkalommal, menetrendszerűen járó szerelvények csaknem teljesen megtelnek, s már fontolgatják harmadik irányvonat beállítását is.
Egy-egy szerelvény 74 konténert, összesen 1350 tonna árut juttat el Európa nagy kikötőibe: Koperbe, Hamburgba, Brémába, Rotterdamba és vissza. A konténerek 40 százaléka Románia partiumi területére megy tovább, vagy onnan érkezik - fűzte hozzá Firbás György.

 

A légi cargo szállítások a szakember szerint legkorábban 2017 első felében indulhatnak meg a debreceni repülőtérről, ebben komoly szerepe lehet az április 11-től Debrecen és München között menetrendszerű légi járatot közlekedtető német nemzeti légitársaságnak, a Lufthansának.


Tamás László, a debreceni repülőtér járatfejlesztési igazgatója hozzátette: ennek feltételeként hamarosan üzembe helyezik az ILS II műszeres leszállító rendszert, s legkésőbb 2018-ra irányított légtere lesz a debreceni légibázisnak.

Tamás László elmondta azt is, hogy jelenleg heti 24 járatot közlekedtet Debrecenben a WizzAir, illetve a Lufthansa légitársaság, ami további hét charter járattal egészül ki az idegenforgalmi szezonban.
Az igazgató bejelentette: a Lufthansa légitársaság közlése szerint szeptembertől optimalizálja a debreceni járat menetrendjét, aminek köszönhetően a jelenleginél lényegesen több járatról lesz elérhető Münchenben a Debrecenbe tartó gép.

 

Tavaly 170 ezer utas vette igénybe a repülőteret, az idén a 370 ezret is elérheti az utaslétszám - tette hozzá Tamás László.

 

 

hajdupress