A CTP a teljes ipari portfóliójára tavaly az iparágban elsőként kötött együttműködési megállapodást a BRE Eszközkezelővel a „BREEAM In-Use International” minősítés implementációjával kapcsolatban. A BREEAM In-Use minősítés tudományos alapokon fekvő fenntarthatósági tanúsítvány, amely lehetővé teszi az épületek teljesítményének gyors összehasonlítását az egyes területeken. Hazánkban az Excellent minősítés az eddig megszerzett legmagasabb fokozat, amelyet eddig csak néhány felső kategóriás irodaház kapott meg.

A nemrégiben befejeződött minősítési folyamat eredményeként a CTP összes hazai épülete (19 ingatlan) megkapta a BREEAM In-Use tanúsítványt, 4 épületük pedig Excellent minősítést szerzett, amellyel a vállalat hozzájárult a csoportszintű, a teljes portfóliót érintő minősítés sikeréhez, hazánkban pedig iparági vezető lett. Fontos kiemelni, hogy Magyarországon jelenleg a CTPark Győr – GYR1 jelzésű épület a legmagasabb pontszámú Excellent minősítésű BREEAM In-Use épület, beleértve a felsőkategóriás, jó lokációjú irodaházakat is. Külön említést érdemel a GAMMA Properties Kft., akik az alapos, mégis költséghatékony munkájuk révén nagyban hozzájárultak az Excellent minősítések megszerzéséhez.

„A projekt lebonyolítása során a legnagyobb kihívást a hatalmas mennyiségű adat összegyűjtése és szelektálása jelentette számunkra, azonban kollegáim és partnereink kitartó munkájának köszönhetően sikeresen teljesítettük ezeket a feladatokat. Kiemelt figyelmet kapott az a 14 – jelentős részben több bérlős – ingatlanunk, ahol bérlő-specifikusan kellett biztosítanunk az egyes követelményeknek történő megfeleltetést. A fentieken túl szükségessé váltak gépészeti és infrastrukturális átalakítások annak érdekében, hogy az épületek megfeleljenek a „Very Good” minősítéshez szükséges feltételeknek, amely minimális elvárás volt részünkről” – mondta Móritz Tibor, Head of Property Management Hungary.

Az iparágban egyedülálló projekt célja az volt, hogy egy független, harmadik fél által biztosított minősítési eljárás során bizonyítsa a CTP Invest elkötelezettségét a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt. A cég abban bízik, hogy ezzel felállított egy új normatívát, amely a jövőben meghatározó lesz a piaci szereplők számára.

 

CTP