A kibocsátott kötvények között volt egy 500 millió euró értékű, négyéves lejáratú csomag és egy szintén 500 millió euró értékű, nyolcéves futamidejű csomag. A teljes kereslet értéke elérte a 4 milliárd eurót, amely bizonyítja a CTP stabil pozícióját a nemzetközi kötvénypiacon.

A négyéves kötvény éves kuponját 0,5%-on rögzítették, amely minden idők legalacsonyabb kuponja a kelet-közép-európai vállalatok benchmark kötvényei között. A nyolcéves kötvény éves kuponja 1,25% – ez a CTP történetének eddigi leghosszabb lejáratú kötvénye.

„A második 2021-ben lezajlott kötvénypiaci tranzakciónk keretében sikeresen bocsátottunk ki két zöldkötvény-csomagot. Több mint 200 befektető részvételével ismét jelentős keresletet generáltunk mind a meglévő, mind az új intézményi befektetők körében. A kibocsátással betartottuk azt az ígéretünket, hogy az adósságfinanszírozást többségében biztosíték nélküli adósságplatformra helyezzük át és a kötvényekből befolyó összeget a csehországi portfóliónk banki finanszírozásának előtörlesztésére fordítjuk. Fontos, hogy ezzel a kibocsátással tovább bővül az eddigi – öt különböző lejáratú – kötvényeink köre” – mondta Richard Wilkinson, a CTP csoport pénzügyi igazgatója.

A kibocsátott kötvényeket széles intézményi befektetői kör, elsősorban vagyonkezelők (az 1 milliárd eurós kibocsátás 53%-át) vásárolták. A kereslet nagy része az Egyesült Királyságból/Írországból (42%), a Benelux államokból (18%), a DACH-régióból (14%) és Franciaországból (11%) érkezett. A kötvényel-adásból származó bevételt a CTP a zöldkötvény-programjával összhangban kizárólag zöld kötvényekre épülő refinanszírozásra használja fel. A vállalat azután döntött kizárólag zöld kötvények kibocsátása mellett, hogy 2019-ben teljes logisztikai és ipari projektportfóliójára vállalta a legalább „Very Good” szintű BREEAM minősítés megszerzését. 2020. szeptemberében a CTP első kibocsátása 67%-ban jellemzően zöld befektetők körében talált gazdára, a jelenlegi, 2021. júniusi kibocsátásnál már 86% volt ez az arány.

„Elégedettek vagyunk az eredménnyel.  Figyelembe véve cseh portfóliónk finanszírozásának előtörlesztését, a CTP átlagos adósságköltsége – a kuponoknak köszönhetően – 1,25%-ra csökkent a februári kibocsátás utáni 1,6%-ról, illetve az első kötvénykibocsátás előtti 2020. szeptemberében jellemző 2,2%-ról” – mutatott rá Jan-Evert Post, a CTP finanszírozásért és befektetői kapcsolatokért felelős vezetője.

Az újonnan kibocsátott zöld kötvények 2025. június 21-én és 2029. június 21-én járnak le. Mind a Moody’s, mind pedig az S&P befektetési (Baa3, stabil kilátásokkal, illetve BBB- stabil) kategóriába sorolta őket.

 

CTP