A CTP új bérleti szerződéseket írt alá a Teqballal és a Quehenbergerrel, a CTPark Budapest West két meglévő bérlőjével. A Teqball egy magyar székhelyű, Teqball-asztalokat gyártó társaság. Ezeket az ívelt asztalokat egy új, a labdarúgásra épülő sportághoz készítik, amelynek népszerűsége rohamosan nő. A társaság 4000 m2 alapterületre írt alá 8,5 éves bérleti szerződést, kiegészítve a CTPark Budapest területén 2021 júniusa óta már elfoglalt 10 650 m2-es területet. A társaság a „nearshoring” eszközével él, vagyis ezt a területet a nyugat-európai forgalmazási piacokhoz közeli gyártási kapacitásának növelésére kívánja felhasználni.

A Quehenberger, egy teljes körű nemzetközi logisztikai szolgáltató is a CTPark Budapest West területén terjeszkedik, egy új, 11 000 nm-es bérleménybe költözve, 5,5 éves bérleti szerződéssel. A CTP-vel szoros kapcsolatot kiépítő Quehenberger a CTPark Budapest West és kilenc másik CTPark bérlője Közép-Kelet-Európában, és a CTP portfólióján belül összesen több mint 180 000 m2 területet mondhat magáénak. A CTPark Budapest West közvetlenül Biatorbágy mellett található, 19 km-re Budapest belvárosától.

A Quehenberger Logistics és a Teqball azon közép-kelet-európai vállalkozások közé tartozik, amelyek bővülésük révén a CTP logisztikai portfóliójában egyre nagyobb részesedést képviselnek. 2023 első negyedévében a CTP összesen 297 000 m2-re írt alá bérleti szerződést, és ezek kétharmada meglévő bérlőkkel született. Ez központi szerepet játszik a CTP azon üzleti modelljében, amelynek alapja a hosszú távú partneri kapcsolatok kiépítése a bérlőkkel, mélyrehatóan megismerve üzleti tevékenységüket, és velük együtt növekedve a CTParkok hálózatán keresztül.

A CTP egy új megállapodást is aláírt a CTPark Komárom területén az FSK L&S Hungary Szolgáltató Kft.-vel, a dél-koreai székhelyű, globális akkumulátorgyártó SK Csoporthoz tartozó logisztikai céggel. Az FSK L&S Hungary Szolgáltató Kft. 12 500 m2 raktárterületet és további 4250 nm irodai területet vett bérbe 7 évre. A CTPark Komárom kiváló közúti kapcsolattal rendelkezik az M1-es autópályához, és három jelentős európai fővároshoz is közel helyezkedik el, így ideális helyszín gyártási és raktározási célokra egyaránt.

Gondi Ferenc a CTP Magyarország ügyvezető igazgatója így fogalmazott: „A három vállalkozás azon döntése, hogy a CTP-vel terjeszkednek, nemcsak parkjaink minőségét mutatja, hanem mindazokat a trendeket is, amelyek Közép-Kelet-Európában folyamatos keresletet generálnak a logisztikai területek iránt. Ezek közé tartozik a gyors gazdasági növekedés, a régió gazdaságainak erősödő középosztálya, valamint a „nearshoring” iránti megnövekedett kereslet, amelynek keretében a multinacionális vállalatok a változó geopolitikai háttér és a globális ellátási lánc problémái miatt termelésüket közelebb helyezik saját piacaikhoz. Üzleti modellünk középpontjában a bérlőinkkel kiépített szoros kapcsolatok állnak, lehetővé téve számunkra, hogy megértsük igényeiket, velük együtt növekedjünk, és olyan területeket biztosítsunk, amelyek kielégítik az igényeiket. Ezt igazolja az a tény is, hogy a Quehenberger, egy sikeres nemzetközi logisztikai szolgáltató kelet-közép-európai portfóliónkban most már több mint 180 000 m2 területet foglal el 10 parkban.”

Ferenc Újszászi, a Quehenberger ügyvezető igazgatója szerint: „Az, hogy a CTP érti üzleti tevékenységünket, kellő biztonságot ad nekünk ahhoz, hogy portfóliójukon belül tovább növekedjünk. A CTP-vel szoros bérbeadó-bérlő kapcsolatot alakítottunk ki, amelynek keretében stratégiai együttműködést folytatunk az igényeinknek megfelelő rugalmasság mellett, így várakozással tekintünk a CTP-vel való közös munka elé.”

A CTP arra számít, hogy a bérlők folyamatosan új területeket fognak igényelni a kelet-közép-európai portfólióján belül. A CTP idén megjelent „Kelet-Közép-Európa: Az okos üzleti régió” (CEE: A Business-Smart Region) kutatása rámutatott a kelet-közép-európai régió erős rugalmasságára, és arra, hogy az itteni reál GDP növekedése felülmúlja a nyugat-európai piacokat és egész Európát. Ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog, mivel az előrejelzések szerint 2023 és 2026 között a kelet-közép-európai GDP-növekedés kétszer olyan gyorsan fog bővülni, mint az eurózóna átlaga. A gazdasági bővülés eredményeképpen Kelet-Közép-Európában a belföldi fogyasztás 2010 óta majdnem 50%-kal nőtt, ami több mint kétszerese az EU-27 átlagának.

 

CTP