Európa egyik vezető logisztikai ingatlancége, a CTP, a tavaly őszi, első zöldkötvény-kibocsátás óta továbbra is komoly érdeklődést generál az európai kötvénypiacon. 2021. február 18-án a csoport kibocsátotta harmadik zöld kötvényét 500 millió euró értékben, 0,75 százalékos kuponnal és hatéves lejárattal. Az első két kibocsátáshoz hasonlóan a harmadik tranzakció is a vállalat Zöld Kötvény Keretrendszerén belül valósult meg, követve a CTP stratégiáját, amelynek megfelelően a fenntarthatóság iránti elköteleződésüket hangsúlyozva  kizárólag zöld kötvényeket kívánnak kibocsátani a jövőben. Ezzel a CTP 1,55 milliárd euróra növelte a kötvénykibocsátásokból származó bevételét az elmúlt öt hónapban. A papírok jelenleg három változó futamidővel érhetők el: 2023, 2025 és 2027.

A Moody's és az S&P hitelminősítők is megerősítették a kötvények CTP Baa3 (stabil) és BBB- (stabil) befektetői besorolását. A kibocsátást erős érdeklődés kísérte a befektetők részéről, a kötvényekre több mint 150 intézményi befektetőtől érkeztek ajánlatok. A kötvényt többszörösen túljegyezték, az ajánlattételek összértéke meghaladta az 1,7 milliárd eurót. A végleges allokációt elsősorban a kibocsátott kötvények  80 százalékát  felvásárló európai vagyonkezelők és biztosítók között hajtották végre, a bankoknak és más befektetőknek a vállalat 10 -10 százalékot biztosított. A befektetők többségének részéről komoly érdeklődés mutatkozott a zöld kötvények iránt.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a zöld kötvények kibocsátását ilyen kedvező fogadtatás övezte a befektetők részéről,  így az értékpapírok iránti kitartó kereslet lehetővé tette számunkra, hogy a finanszírozási költségeket 1,6 százalékra csökkentsük a 2020. szeptemberi, első kibocsátáskor fennálló 2,2 százalékos értékről” – mondta Jan-Evert Post, a CTP befektetői kapcsolatokért felelős vezetője.


CTP