A CTP először 2019-ben vásárolt 100 hektárnyi erdőt, ekkor tűzte ki célul, hogy épített portfóliójának minden négyzetméterére egy négyzetméter erdő jusson, támogatva ezzel az erdők természetes biodiverzitásának helyreállítását és védelmét. A CTP portfóliója 2020 végére 6,3 millió négyzetméter bruttó bérbeadható területre nőtt, és a 2021. februári, morvaországi 460 hektáros erdő megvásárlásával komoly lépést tett tervének megvalósítása felé, elérve kitűzött céljának 89 százalékát.

„A CTP rendkívüli jelentőséget tulajdonít a fenntartható működés megvalósításának. Teljes ingatlan-portfóliónk rendelkezik BREEAM tanúsítvánnyal, parkjainkban megújuló energiát és épületirányítási rendszert (BMS) alkalmazunk, valamint a »körkörös gazdaság« megvalósítására törekszünk. Meggyőződésünk, hogy környezetvédelmi törekvéseinknek túl kell mutatnia a parkjainkon, ezért komoly felelősséggel viseltetünk a természet nagyszabású védelme iránt.” – mondta Remon Vos, a CTP alapítója és tulajdonosa.

A CTP az portfólió-erdő 1:1 területarányra irányuló célkitűzésével egy komoly környezeti problémára keresi a megoldást. A csehországi erdők közel felét egy bizonyos  lucfenyő fajta uralja, így az erdő monokultúrás jellegéből adódóan az erdők kéregszú átfertőzöttsége azok kipusztulását okozza. A CTP a fakitermeléssel szemben az erdők megőrzését helyezi előtérbe, támogatva ezzel biológiai sokféleség helyreállítását, amely fontos szerepet játszhat a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásában, valamint lehetőséget ad a helyi lakosok számára, hogy továbbra is kedvüket leljék ezekben a zöldterületekben.

A CTP az elkövetkezendő években a fertőzöttség miatt kényszerírtással sújtott területeken 50 hektárnyi erdő újratelepítését, a természetes források és a tavak helyreállítását tervezi, tovább növelve ezzel a biológiai sokféleséget. Ezenfelül a CTP célja az erdők újranyitása a lakosság számára.
2019-ben a CTP 100 hektár, kéregszú által erősen fertőzött erdőt vásárolt Csehország északi részén található Mladá Boleslav közelében. A birtokbavétel óta több mint 108 ezer, a régióban őshonos növénycsemete telepítésre került sor az erdő természetes biodiverzitásának helyreállításának elősegítésére.

A CTP jelenleg Közép-Kelet-Európa egyik legzöldebb ingatlanfejlesztője, amelynek működése az idei évben már teljes egészében karbonsemleges. Öt hónap alatt a vállalat zöldkötvények kibocsátásából 1,55 milliárd euró bevételre tett szert, amelyet környezetvédelmi projektjeinek finanszírozására fordít. A vállalat azt tervezi, hogy portfóliójának növekedésével további erdőket vásárol más olyan országokban, ahol működésével jelen van.

„Csehországban sok erdőt telepítenek úgy, mintha kukoricatáblák lennének: egyetlen faj monokultúráját, leginkább lucfenyőt (Picea abies) ültetnek, amely nem optimális a biológiai sokféleség megteremtésére. A biodiverzitás a legjobb fegyver a gyakran változó és kiszámíthatatlan éghajlat ellen. A hosszú, száraz időszakokban kialakuló zivatarok rövid idő alatt sok vizet hoznak, és mivel a lucfenyők nem gyökereznek mélyen a talajban, ez problémát jelenthet a talajvíz visszatartásában. A hosszú és forró nyarak lehetővé teszik, hogy a szúfélék szaporodási ciklusai mind gyakoribbá váljanak. Víz hiányában a fák azonban nem képesek ellenállni a kártevők fertőzéseinek, ez pedig a gyorsabb pusztulásukhoz vezet, az erdők létét veszélyeztetve” – tette hozzá Jakub Teplý, a CTP tájrendezője.

 

CTP