A debreceni repülőtéren kialakított terminálból áprilisban indult el áruval az első konténervonat. Azóta már a bécsi Wienkont terminállal is aláírták a szerződést, így közvetlenül elérhetők az északi-tengeri kikötők is. Mivel Debrecen száz kilométer sugarú körében 2 millió embert lehet elérni, a Xanga cégcsoporton belül létrehozott  logisztikai szolgáltatásokkal foglalkozó Saigo Logistic Kft. a megyei vállalkozásokat szeretné helyzetbe hozni.

A Saigo Logistc Kft. a tervek szerint három lábon áll majd. Az egyik a konténerszállítás vasúton a tengeri kikötőkbe, a másik a raktárlogisztikai szolgáltatások nyújtása, a harmadik pedig még megvalósulás előtt áll, ez a az air cargo szolgáltatás, a légi áruszállítás – mondta el Herdon László, a cég ügyvezető igazgatója.

Ma azért hívták a megyei iparkamarához a helyi vállalkozókat, hogy tájékoztassák őket arról, hogy a debreceni fejlesztéseknek köszönhetően, akár harmadával csökkenhetnek a költségeik a Budapestről szállított áruikhoz képest. Ráadásul a vasúti szállításnál nincs hétvégi kamionstop, így az árak mellett a gyorsaság is előnyére válhat a vállalkozásoknak.

- Szeretnénk növelni az ide települt ipari és kereskedelmi vállalatok versenyképességét, azokét a cégekét, melyek veszik a bátorságot, hogy a világpiacon önállóan mozogjanak – nyilatkozta Firbás György, a Saigo Logistic Kft. kereskedelmi igazgatója.

Lippai Attila cége például baromfival foglalkozik. Hetente kétezer tonnát vágnak le, amit aztán Ázsiába és Afrikába exportálnak. Nekik olcsóbb megoldás lenne, ha igénybe vennék a debreceni trimodális központ logisztikai szolgáltatásait.

- A vágás és a feldolgozás Kisvárdán történik, és ezért fontos számunkra egy debreceni logisztikai központ, mert így a szállítási tranzitidő lerövidülhet, nem kellene Budapestig kamionon szállítani az árut, hanem export nagy része innen áramolhatna ki – hallhattuk Lippai Attilát.

A repülőtéren kialakított vasúti konténerterminált tovább fejleszti a cégcsoport. A jelenlegi 12 ezer négyzetméteres raktárfelületet a háromszorosára bővítik. A légi szállítmányozásban is előrehaladott tárgyalások folynak társaságokkal, amihez már korábban megépült az air cargo csarnok is.

 

 

MLSZKSZ